НОВИНИ

Бюджет 2020: Как ще се разпределят парите?

В студиото на "Сутрешния блок" дискутираха Дора Янкова от "БСП за България", Кръстина Таскова от "ВОЛЯ - Българските Родолюбци", Александър Сабанов от "Обединени патриоти", Александър Иванов от ГЕРБ и Сергей Кичиков от ДПС.

bnt avatar logo
от БНТ
09:15, 13.11.2019
Чете се за: 01:07 мин.
У нас
Дора Янкова, "БСП за България": Естествено е, тъй като средствата за осигуряването касаят над 2,5 млн. български граждани. Това редизвика в нас опозицията гняв, управляващите бяха по-спокойни, защото ние смятаме, че около 14 лв. увеличение няма да подкрепи хората, които са бедни в България. Българските пенсионери са бедни.
Александър Иванов, ГЕРБ: 800 млн. лева са повече парите за държавното обществено осигуряване, където 700 млн. са увеличенията на пенсиите. От следващата година от 1 юли ще бъдат индексирани всички пенсии с най-голямото увеличение за последните години - 6,7 %. От догодина ще бъдем свидетели на средна пенсия, която е 412 лв. Тя преминава за първи път прага от 400 лв.
Сергей Кичиков, ДПС: Ние не отричаме положителните неща, които ги има в бюджета - 17% педагогически персонал, учители, 10% държавни служители увеличение на заплатите. Но тук ощетените са социално слабите - пенсионерите, майките, които получават обезщетение за раждане на дете за втората си година. Нашият прочит е, че трябваше да има реформи, които да доведат развитието на България да използваме икономическия тренд, в който се намираме в момента, за да можем да тръгнем с темпове да приближаваме към средноевропейското равнище на развитие.
Александър Сабанов, "Обединени патриоти": Между първо и второ четене ще направим предложение минималната пенсия да стане 250 лв., за което няма да трябват кой знае колко пари - около 80-90 млн. лв. Всички знаем, че при изпълнението на бюджета остават едни суми, за които това не е кой знае какъв фактор.
Другото, което ще предложим, е безплатна детска градина за децата над 4 години.
Мисля, че тази година и предната нарастването на доходите на всички е видимо.
Кръстина Таскова, "ВОЛЯ - Българските Родолюбци": За нас този бюджет е един инерционен бюджет. Държавата ще продължи да съществува, ще се движи по начина, по който се е движила до момента. Опитва се в някаква степен да бъде и догонващ. /.../ Поглеждайки в детайл показателите и всичките разчети става ясно, че няма никакво желание може би за борба с корупцията, разходите са също толкова високи.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изкуство под микроскоп, вдъхновено от Игра на тронове
Изкуство под микроскоп, вдъхновено от "Игра на тронове"
Ще има ли режим на водата в Перник?
Ще има ли режим на водата в Перник?