НОВИНИ

Бюджетната комисия отхвърли ветото на президента върху данъчните закони

С 12 гласа депутатите от бюджетната комисия към парламента отхвърлиха ветото на президента върху данъчните закони. Срещу забележките на държавния глава гласуваха депутатите от ГЕРБ и ОП. Ветото беше подкрепено от БСП и ДПС.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:05, 15.11.2018
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

От ГЕРБ категорично се обявиха срещу президентското вето. Според председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова е крайно време да се въведе екокомпонент, защото българите не само карат стари коли, но и техния брой е много голям.

Менда Стоянова, председател на Бюджетната комисия към парламента: Българинът е толкова беден, че кара някакъв стар опел, но и жена му кара някакъв стар опел и сина му сигурно и той кара някакъв стар опел от 20 години и сега ще трябва да плаща под 3 лева допълнителен данък за тоя стар опел и всички знаят какво излиза от ауспуха му.
;

От БСП обаче обвързаха въвеждането на новия налог с липсата на държавна политика по отношение на големите производители на горива, откъдето идвали и високите цени.

Румен Гечев, БСП за България: На 1000 литра гориво, 250 лева прибират търговците на горива, тия дето ходят на лов с управляващите, това са милиони литри, а тук се занимаваме с 20 лева на чичо на село, които ще му приберем - това е цинизмът. До кога ще трае това? Същите тези фирми които продават горива не са платили една стотинка, г-жо Стоянова, данък.

Два са основните аргумента на президента за налагането на вето на пакета от данъчни закони. Първият, че ще бъде засилено съществуващото социално неравенство и вторият, че промените се правят прибързано със заобикаляне на обичайната законодателна практика.

Емилия Друмева, съветник на президента: Данъчното бреме не е съобразено с равнището на доходите.
;

Министерството на финансите остава на позицията си за промените на данъчното законодателство.Продължава да настоява за въвеждането на екокомпонент в данъка за автомобили,и подкрепя извънредно внесеното между двете четения предложение за закриване на митниците в този вид, с аргумента че структурата им ще стане като тази на НАП и така ще са по-ефективни.

От Сдружението на общините също подкрепиха промените.Аргументът им е, че в изборната година,която предстои, нито една община няма да увеличава рязко данъците.

;

Закриването на митниците и освобождаването на митничари също срещна недоволството на опозицията, не толкова заради преструктурирането, колкото че това се прави без достатъчно обсъждане.

Йордан Цонев, ДПС: Когато един закон внася такива фундаментални промени, ние трябва да имаме правото да го гледаме и на първо и на второ четене.

Предстои ветото на президента да бъде гласувано и в пленарната зала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Алтернатива за Германия“ в корупционен скандал
„Алтернатива за Германия“ в корупционен скандал
Алберт Попов ще представя България на Световната купа по ски в Леви
Алберт Попов ще представя България на Световната купа по ски в Леви