НОВИНИ

Тристранният съвет обсъжда бюджета за догодина

Тристранният съвет заседава в момента. Бизнес и синдикати са притеснени, че в секторите, за които са заложените по-високи разходи догодина, липсват реформи.

bnt avatar logo
от БНТ
18:25, 28.10.2016
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Синдикатите и работодателите са притеснени от заложените по-високи разходи в бюджета за догодина. Те са с 2 милиарда повече от тази година. Според тях липсват и реформи в сектор образование и сектор сигурност.

Божидар Данев - изпълнителен директор на Българска стопанска камара: "Има много неща, които ни притесняват. Да, устойчив, стабилен, консервативен бюджет, но не гарантира този ръст, който ние смятаме, че трябва да има икономиката, ако искаме да догонва останалите европейски страни."
Пламен Димитров - президент на КНСБ: "Повече разходи, да, в няколко сфери, които са добър знак, но не достатъчни, за да може да се гарантира една устойчивост на растежи ръст на заетостта в това число. Доходите мъничко, но пак недостатъчно, така че имаме сериозни притеснения и искания за ревизия на някои от параметрите."

Параметрите на държавната сметка за догодина са: икономически растеж 2,5 процента, дефицитът се запазва на 1,4 процента; нови заеми до милиард и 200 милиона; осигуровката за пенсия ще се увеличи за следващите две години с 1 процент; минималната работна заплата става 460 лева; запазват се данъците и социалните плащания; за здраве са предвидени 268 милиона лева повече отколкото за тази година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ НОВИНИ: От рисунка до паметник
ДРУГИТЕ НОВИНИ: От рисунка до паметник
Улици в квартал „ДЗС” се нуждаят от ремонт
Улици в квартал „ДЗС” се нуждаят от ремонт