НОВИНИ

Бюрократични трудности за фермери в Благоевградско

Земеделски производители и животновъди от Югозападна България се оплакват от бюрократични трудности и проблеми при реализацията на месо и млечни продукти, които произвеждат. От Министерство на земеделието те поискаха по-улеснени правила при кандидатстване за финансиране, както и облекчения при реализацията на продукцията си.

bnt avatar logo
от Станислава Христова
06:56, 19.02.2020
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Фермери и земеделски производители от Благоевград и региона разказаха, че подготовката на документацията всеки месец отнема по няколко дни.

Ограниченият брой на кланиците в региона също създава трудности на фермерите при продажбата на месо от животновъдните обекти.

Владо Начев, животновъд: Кланиците, които са, изкупуват на 1,30 кравето месо при положение, че трябва да се закара на място. Циганите, които изкупуват идват на обекта, пазарят се, дават по-добри пари и за това хората до това прибягват.

От тази година Министерството на земеделието предвижда създаването на подвижни мандри и кланици. Очаква се те да улеснят фермерите при преработката и продажба на мляко, млечни продукти и месо на място.

Янко Иванов, зам.-министър на земеделието, храните и горите: С тези кланични пунктове, мобилни, ние можем да създадем хигиенни условия , които са близки до тези в нормалните кланици, освен това там ще има месопреглед, ще има осигурен ветеринарен лекар, който да извърши някакъв първичен преглед и не на последно място, искам да подчертая това е събиране на отпадъците, тоест на кланичните отпадъци.

Промени в закона за ветеринарномедицинската дейност и в наредбата за регистрацията на животновъдните обекти също се очаква да улеснят работата на малките и средни животновъдни ферми в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Два опита за освобождаването на Левски
Два опита за освобождаването на Левски
Фестивал на светлината в Копенхаген
Фестивал на светлината в Копенхаген