COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Бюстът на Тутанкамон беше продаден за 6 милиона долара

Почти шест милиона долара бяха платени за бюст на египетския фараон Тутанкамон от кварцит на търг в Лондон.

от БНТ
14:06, 05.07.2019
Чете се за: 00:45 мин.
Животът
бюстът тутанкамон беше продаден милиона долара

Скулптурата, която е на повече от 3000 години, изложена в лондонската аукционна къща "Кристи’с", показва, че момчето-фараон е под формата на древен египетски бог.

Неназован купувач е платил за творбата 4 746 250 паунда ( 5,97 милиона долара), включително комисионната и в съответствие с очакваната цена преди продажбата, казаха от "Кристи’с".

Около 20 протестиращи стояха мълчаливо пред аукционната къща и държаха плакати, които казваха, че "египетската история не се продава".

Египет отдавна е поискал връщането на артефакти, взети от археолози и императорски авантюристи, включително Розетския камък, съхраняван в Британския музей - кампании, съпътствани от исканията на Гърция за скулптурите от Партенона, на Нигерия и Етиопия.

"Ние сме против нашето наследство и ценни предмети да се продават като зеленчуци и плодове", каза Ибрахим Ради, 69-годишният египетски графичен дизайнер, протестиращ пред "Кристи’с".

Адмирарйки бюста на фараона като „рядко“ и „красиво“ произведение, в изявлението на "Кристи’с" за аукциона признава за наличието на противоречия.

"Ние осъзнаваме, че историческите обекти могат да предизвикат сложни дискусии за миналото, но днес нашата роля е да работим, за да продължим да осигуряваме прозрачен и легитимен пазар, поддържащ най-високите стандарти за прехвърляне на обекти."

Преди търга, Мостафа Уазири, генерален секретар на Върховния съвет за антики в Египет, заяви, че е разочарован от продажбата, въпреки исканията за информация и протести от правителствени служители и египетското посолство.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Почина оцелялата от лагера Аушвиц Ева Кор
Почина оцелялата от лагера Аушвиц Ева Кор
36 свине вече са умъртвени заради африканската чума в Плевенско
36 свине вече са умъртвени заради африканската чума в Плевенско