НОВИНИ

Часове остават до референдума за независимост на Каталуния

Часове остават до началото на забранения от Мадрид референдум за независимост на Каталуния. Испанските власти са твърдо решени да го осуетят като противоконституционен, регионалните сепаратистки лидери не смятат да отстъпят.Въпросът гласи: „Искате ли Каталуния да стане независима държава с републиканска форма на управление?“Мадрид обяви, че полицията ще отстранява утре хората от местата за гласуване, а доброволците в секциите рискуват глоби от 300 хиляди евро. Затворени са повече от половината училища, предвидени за допитването, властите влязоха в комуникационен център в Барселона за да не допуснат електронен вот. Хиляди излязоха в Мадрид и други градове в подкрепа на испанското единство.

bnt avatar logo
от БНТ
18:48, 30.09.2017
Чете се за: 01:32 мин.
По света

Полицията ще решава как точно ще отстранява хора от избирателните секции, обявиха централните испански власти, които изпратиха допълнително хиляди служители на реда в Каталуния. Затворени са 1300 от общо 2315 училища, където трябва да се разкрият секции. 163 училища са окупирани от местни семейства, които иска да гарантират упражняване на вота.

Хектор, жител на Барселона: Стратегията ни е да се усмихваме и да съберем възможно най-много хора край училището за да не допуснем полицията да влезе и да ни попречи да гласуваме.

По нареждане на съда „Гугъл“ премахна приложение за смартфони, което упътва към избирателните секции. Хиляди демонстрираха днес в Мадрид в защита на единството на Испания, чуха се призиви за затвор на сепаратисткия лидер Пучдемон. Пред „Асошиейтид прес“ испанският външен министър Алфонсо Дастис окачестви референдума като подигравка с демокрацията и обвини правителството на Пучдемон, че иска да наложи система, която противоречи на целите и идеалите на Евросъюза.

Алфонсо Дастис, министър на външните работи на Испания: Евентуални размирици ще бъдат предизвикани от привърженици на референдума, особено онези анти-системни групи, които възприемат нацистко поведение като сочат с пръст противниците на допитването и насърчават останалите да ги тормозят.
;

„Референдумът е демокрация“ - под този надслов сепаратистките власти проведоха снощи внушителен заключителен митинг в Барселона.

Карлес Пучдемон, лидер на регионалното правителство на Каталуния: Днес спечелихме срещу страха и заплахите, срещу натиска, лъжите и сплашването, спечелихме срещу авторитарното правителство в Мадрид, което не искаше да стигнем толкова далече.

Лидерът на регионалният парламент се обърна към силите на реда.

Хорди Санчес, председател на парламента на Каталуния: Наясно сме, че имат задължения и заповеди, но знаем, че имат и чувства и съвест. Надявам се, че утре ще имат предвид, че срещу тях може да са техните деца, майки и семейства, които само искат да изразят волята си свободно.

В много испански градове днес има демонстрации срещу референдума. Каталуния дава 25,6 на сто от испанския износ и 19 процента от брутния вътрешен продукт на Испания, в автономния район отиват близо 21 процента от чуждестранните инвестиции в страната. С наближаването на вота страстите между двата лагера се нажежават.

;

Хиляди хора с развети испански знамена поискаха единство на централния площад на Барселона. Противници и привърженици на референдума демонстрираха в цяла Испания. Властите в Мадрид са решени да осуетят вота. Полиция влезе в комуникационен център в Барселона, за да не се допусне електронен вот. Затворени са места, предвидени за гласуване. Полицаи проверяваха училищата, които бяха окупирани още вчера след учебните часове - главно от родители и техните деца. Такива има и в Барселона и в други градове. Хората са уведомени, че утре, в 6 сутринта, сградите ще бъдат изпразнени.

Каталунският лидер Карлес Пучдемон обяви, че референдумът ще се състои.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравният министър на САЩ подаде оставка заради скандал със скъпи пътувания
Здравният министър на САЩ подаде оставка заради скандал със скъпи пътувания
Университетска лаборатория във Варна изследва качеството на храните и стоките
Университетска лаборатория във Варна изследва качеството на храните и стоките