НОВИНИ

Част от пострадалите в Хитрино може да не получат финансова помощ

Пострадали жители на село Хитрино се оплакаха от забавяне на плащането на социалната помощ от 325 лв., която правителството отпусна. Наша проверка установи, че съществува вероятност, при която част от потърпевшите да не получат финансова помощ. Оказа се също така, че трети ден след огнения ад, в който попаднаха хората, никой не е оказал психологическа помощ на пострадалите.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов Оператор: Мартин Костов
18:14, 13.12.2016
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Семейството на Иво Пенелски вече трети ден живее при познати. Мъжът разказва, че все още не може да влезе в Хитрино. Притеснява се в какво състояние ще завари дома си.

Иво Пенелски: Кой с каквото може да помогне за нас е добре дошло, защото така сме тръгнали. Това са ни дрехите. Това ни е всичкото. Малкият с едно боденце го изкарахме навън. Благодаря на хората, които се обаждат и са съпричастни и ни помагат с каквото могат.

Въпреки тежкото положение, в което се намират съпругата на Иво разказва, че все още не са взели обещаната помощ от 325 лв. За сега разчитат на помощта на познати.

Адриана Пенелска: Вчера бяхме в социални грижи. Все едно бяхме на разпит в полицията. Какви имоти имаме, говорихме с познати, които са си получили помощта и казаха, че такива работи не е имало.

В дирекция Социално подпомагане Шумен ни показват декларацията, която всеки жител на Хитрино трябва да попълни - общо 4 стр. Според социалните няма забавяне и процедурата не е сложна.

Ивелина Андреева, директор на Регионална дирекция "Социално подпомагане" - гр. Шумен: Имаме информация за 500 семейства. Досега виждате 397 са си получили еднократната помощ. Надяваме се в следващите дни всички останали правоимащи да си получат помощта.

Оказва се обаче, че адресните регистрации на някои от хората са от други населени места . Въпреки че от пет години живеят в Хитрино сега семейство Пенелски ще трябва да го докажат.

Ивелина Андреева, директор на Регионална дирекция "Социално подпомагане" - гр. Шумен: Законният срок е 20 дни. Ще се постараят колегите в максимално кратък срок да направят социалното проучване, което се изисква по закон. Ще бъдат изплатени парите, ако нещата са така както те казват.

За семейство Пенелски обаче този срок е твърде дълъг.

Адриана Пенелска: Не знам защо е тази простотия и така ни въртят на шиш заради едни 325 лв. Повярвайте ми ако не ми трябваха тези пари нямаше да седя тук по този начин и да мръзна. Детето ми да седи при познати.
Галя Антимова: Аз искам да се обърна към политиците в България, че за такова бедствено положение трябва да има някаква подточка, както има в техните случаи, да помагат на такива хора.Законите са само за бедните.

От Агенция "Социално подпомагане" в Шумен заявиха, че за всеки човек с различна адресна регистрация ще се отправя запитване до община Хитрино за платени данъци. Чак тогава помощите ще се изплащат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безплатен курс по правене на италианска пица
Безплатен курс по правене на италианска пица
Над 1,3 млн. лева са събраните пари от SMS-и за Хитрино
Над 1,3 млн. лева са събраните пари от SMS-и за Хитрино