НОВИНИ

​Частен съдебен изпълнител обяви за продан централата на БДЖ​

Причината - просрочени задължения. Холдинг "БДЖ" е собственик на половината от сградата - паметник на културата, другата част е на Национална компания "Железопътна инфраструктура". Началната цена, на която е обявен имотът, е малко над 7 милиона лева.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:36, 04.06.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Продава се офис в идеалния център на столицата. С тази обява в регистъра на публичните продажби осъмна БДЖ в събота сутринта. Само ден след като Министерството на финансите обяви, че ще отпусне 20 милиона лева заем на дружеството.

Сега кредиторите по втория облигационен заем искат още 20 милиона, както и БДЖ-Пътнически превози да стане съдлъжник - в противен случай половината сграда, която е паметник на културата и идеални части от земята под нея ще бъдат продадени на този, който предложи най-висока цена.

Филип Алексиев, финансов директор на Холдинг "БДЖ": Не бих казал, че е извиване на ръце. Това е инструмент на кредиторите да усилят своите позиции в рамките на течащия диалог и преговори.

А диалогът сега тече най-вече с държавата - да даде исканите 20 милиона до края на юни. Към днешна дата задълженията на холдинга достигат 370 милиона лева. 103 от тях са просрочени. Сметките на БДЖ "Пътнически превози" вече са запорирани, стана ясно още в четвъртък. Ако условията, поставени сега от кредиторите бъдат изпълнени, те обещават преговорите да продължат.

Филип Алексиев, финансов директор на Холдинг "БДЖ": С цел постигане на споразумение за цялостно уреждане на проблема с облигационния заем. С помощта на държавата ние ще съумеем да отговорим на тези минимални изисквания на облигационерите.

Ако държавата все пак реши да не плати - офертите на кандидат купувачите ще бъдат отворени на 3 юли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НЗОК планира допълнителни профилактични прегледи за някои рискови групи
НЗОК планира допълнителни профилактични прегледи за някои рискови групи
30 години Вечеря в бяло в Париж
30 години "Вечеря в бяло" в Париж