COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

"Частен случай": 30 години в ужаса на жилищен блок с еднометров наклон

Блок "Русия" е българският аналог на кулата в Пиза. В него 50 семейства от 30 години живеят под наклон от 1 метър. Толкова е разстоянието от първия до последния етаж на блока, който обитават, защото нямат друг избор.

от Даниела Димитрова
09:10, 13.01.2019
Чете се за: 02:44 мин.
У нас

Строен преди 54 години, блок "Русия" е считан за едно от архитектурните бижута в града. На площ от 5000 кв. м тухлените кутийки побират 200 семейства. След опустошителното земетресение във Вранча през 1977г. обаче, блокът се пропуква и започва да се накланя застрашително.

73-годишният Хачик Лебикян е сред първите русенци, заселили се в блока. За 50 години от страх половината му съседи се изнасят пред очите му, а апартаментите им пустеят.

Хачик Лебикян: Буди притеснение сред хората.Наклонен е. Този блок е известен и трудно може да се продаде някой апартамент и някой да дойде тук да живее.
Детелина Панайотова: Неудобно се чувствам. Дори мисля, ако намеря начин да се преместя на друго място.
Цонка Байчева:Много съм притеснена, вижте в кухнята. Не мога да отворя нито един шкаф, защото се е изметнало всичко, рамката и е невъзможно нататък да се отвори.
Лъчезар Бонев:Блокът е наклонен на изток. Най-простичкото е, то дори се усеща, когато ходите на изток как ходите по-лесно и на обратно как някак си се изкачвате едва-едва.

Семействата, които са останали да живеят в блока, защото няма къде другаде да се подслонят, са силно привързани към домовете си. Вложили са вътре половината си живот, а вероятно и парите за още един апартамент. Познават всеки прашен ъгъл, всяка пропукана фуга, всеки звук. Казват, че най-страшно е през нощта.

Цонка Байчева: Със страх живея, аз ей туй скърцане нощем на мебелите, тука в коридора като стана шкафчето за обувки само се е отворило, притеснено ми е. Психически ще пукна от напрежение. Не може да се живее тъй. Толкоз пари, туй е първата любов с мъжа ми, събирането, правенето с мерак, уж да е хубаво - аз сама какво да направя с една пенсия.
Детелина Панайотова: Не е нормално, горе покривът, ламарината се чува като едно биене от тоя наклон, асансьорите ги оправят, но стържат.
Лъчезар Бонев: Блокът не е надежден при форсмажорни обстоятелства, тоест евентуално бъдещо земетресение и блокът ще се срути.

Думите на Лъчезар Бонев, който живее на последния етаж в блок "Русия", потвърждава и техническата експертиза, направена от инженерите и геодезистите, обследвали блока. Заключението им е, че не може да бъде дадена гаранция за устойчивостта на сградата, затова спешно трябва да се укрепят основите й, които са изградени върху 14-метрова льосова почва.

Хачик Лебикян: Почвата е льосова, но това не е само за нашия блок. Льосът е за целия град, нито пък могат да бъдат причините конструктивни. Виждате тук са три блока еднакви - "Кракра", "Варна" и "Русия". И трите са правени по един и същ проект, по една и съща конструкция, на едно и също място. Другите два са стабилни, този потъва. Причината е тръбопровод на ВиК преди 20 години между нашия блок и автогарата на уличното платно се е спукал, пробил се е и е текло години наред без някой да разбере. Колко години тази почва омеква допълнително от водата и блокът се килва на страната на автогарата.

Мерки обаче не са взети. За да не останат затрупани под руините, вече 30 години хората търсят помощ от институциите с надеждата 54-годишната сграда да бъде спасена от сигурна гибел.

Екипът ни също ги потърси, за да разбере каква е истинската причина за наклона и деформациите на 12-етажната кооперация, при условие, че пропуски при изграждането на блока не са констатирани, не са пестени и строителни материали.

Никола Кибритев-директор на дирекция "Европейско развитие" към Община - Русе: Преовлажняването е променило характеристиките на основата, което е довело до потъването на фундамента на сградата.
- Опасен ли е блокът за обитаване от хората?
- Трудно е да се каже дали е опасен за обитаване.

За ремонт са нужни над един милион лева. Министерството на регионалното развитие и благоустройство също е запознато с проблема на печално известния блок "Русия", но пари не са отпуснати. Засега само Община Русе е заделила над 100 000 лв. за изготвянето на инвестиционен проект.

Машините обаче така и не идват да работят. Причината е, че вече една година се търси подходяща фирма, която да усвои 108 000 лв., за да изготви инвестиционен проект, от който да стане ясно дали основите на блок "Русия" изобщо могат да бъдат укрепени. А потърпевшите обитатели се чудят има ли изобщо интерес строителният бранш да укрепи и санира навлязлата в почти пенсионна възраст кооперация.

-Не е ли по-разумно блокът да бъде съборен и да се построи нов, не е ли по-скъпо да бъде укрепен?
Никола Кибритев - директор на дирекция "Европейско развитие" към Община - Русе: Много е тежък въпроса. Със сигурност нова сграда е по-скъпо да се построи. При едно мащабно укрепване хората няма как да останат в сградата, но нека видим какви ще са способите, защото има способ само да се укрепи основата, което да прекрати евентуални допълнителни слягания и накланяния, което ще остави блока в това му положение и ще го направи устойчив."

И докато блок "Русия" си търси…майстора, покривът му протече. Отчаяни, обитателите се чудят как да съберат пари, за да платят ремонта му, преди водата да е стигнала до мазите им.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Северна Македония и Албания да започнат преговори за ЕС през март, призоваха външните министри в Солун
Северна Македония и Албания да започнат преговори за ЕС през март, призоваха външните министри в Солун
Отвъд границите: Катя Янкова при новата тишина на Изтока
"Отвъд границите": Катя Янкова при новата тишина на Изтока