НОВИНИ

Частичното бедствено положение в Смолянско остава заради свлачищата

След обилните дъждове, ситуацията в Смолянско остава сериозна. В сила е частичното бедствено положение в общините Чепеларе и Девин. В девинското село Осиково високи подпочвени води наводниха къщи и разрушиха пътища. Свлачищата в цялата област остават активни и опасни.

bnt avatar logo
от Екип на БНТ
20:16, 02.08.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

След два дни на изолация девинското село Осиково вече има връзка със света. В ранния следобед пътя за село Осиково беше отпушен. Въпреки това река Петварска продължаваше да приижда по пътя Кричим-Девин. За да се избегнат инциденти, движението се регулираше и автомобилите се пропускаха поетапно.

Хората от Осиково обаче продължават да се борят с разрушенията, нанесени от водата. Днес приземните етажи на десетки къщи в селото се превърнаха в извори и водата бликна от основите им. Двете местни реки са много бурни, подкопават улиците и образуват непроходими участъци.

Пътят за туристическата забележителност Чудните мостове и село Забърдо в община Чепеларе е проходим, но ограниченията за преминаване на автомобили остават. Местните власти призовават движението да бъде с повишено внимание, защото продължават да падат камъни. Скалите са пропити с вода и трудно може да се работи в момента.

;

Заради проливните дъждове тази нощ отново се е активизирало срутище край село Тикале, пътят Смолян - Мадан е затворен , а преминаването е забранено. Това е най-голямото свлачище в страната, а пътят е затворен от месеци. Днес алпинисти поставяха специални болтове, за да бъдат монтирани защитни мрежи. Хората в района са недоволни от темповете на работа.

Според Агенция "Пътна инфраструктура" пътят трябва да бъде готов за 15 септември. От регионалното министерство обявиха, че заедно с пътищата от републиканската мрежа, ще се осигурят средства и за аварийното укрепване на общинските, които пострадаха от бедствията през последните дни. Все още обаче не е ясно колко средства ще са необходими.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КНСБ: Над 2,2 млн. българи продължават да живеят в бедност
КНСБ: Над 2,2 млн. българи продължават да живеят в бедност
Хашим Тачи: Желанието на Сърбия за разделяне на Косово е неприемливо
Хашим Тачи: Желанието на Сърбия за разделяне на Косово е неприемливо