НОВИНИ

Частни дружества ще се конкурират с НЗОК в новия здравен модел

Демонополизация на Здравната каса предвижда новият здравен модел. Идеята е частни дружества да се конкурират с публичия фонд за здравната ни вноска. От думите на министър Кирил Ананиев стана ясно, че тя остава 8% от дохода. Вижте повече в репортажа на Альоша Шаламанов.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:12, 15.07.2019
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Идеята на здравния министър е да избираме къде да отива здравната ни вноска - в Здравната каса или в частен фонд. За втория вариант ще доплащаме потребителска такса. Размерът й обаче не е ясен.

Предимствата на новия модел:

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: По-добро качество на дейностите и постигнат резултат от лечението. По-добър контрол върху системата - пациенти, чрез изискванията, които ще има към осигурителите.

Срещу осемте процента здравна вноска ще получаваме здравни услуги от основния пакет. Какво ще включва той ще решава здравното министерство. За услугите извън него ще трябва да си плащаме.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Извън основния пакет, той е хубаво да се застрахова. Ако не се застрахова, ще се наложи да плаща съответно кешови плащания.

За да се конкурира с касата, частният фонд трябва да набере най-малко 500 000 осигурени. Здравните вноски ще се разпределят солидарно между здравната каса и частните фондове.

Д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на дружествата за здравно застраховане: Би трябвало отсега да е ясно, че от тези 8% в системата ще влязат по-малко пари отколкото в момента. Тъй като от тях трябва да се заделят пари за Национален гаранционен фонд.
Мая Манолова, национален омбудсман: Няма как да се съглася и да приема за нормално просто да се увеличат разходите без това да даде нещо конкретно, реално измеримо като по-добро качество и достъп на гражданите.

Частните фондове няма да имат право да подбират клиентите си. Всяко лечебно заведение или лекар ще имат право да определят самостоятелно цените, по които ще работят.

Д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз: Трябва да има гарантирани цени, които са рамкови за основния пакет. Не можем да си позволим в България да оставим индивидуално - отделните лекари, отделните лечебни заведения да преговарят с мощни структури, каквито са застрахователите.

Здравният министър обеща, че ще отчете всички рискове и ще внесе в Народното събрание най-добрият модел за пациента и здравната система.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тристранният съвет не постигна съгласие за предложените социални промени
Тристранният съвет не постигна съгласие за предложените социални промени
Правителството стартира процедура по ратификация на договорите за Ф-16
Правителството стартира процедура по ратификация на договорите за Ф-16