НОВИНИ

"Черният петък" в страната продължава и днес

"Черният петък" в повечето големи търговски обекти в страната продължава и днес. Повечето магазините са обявили намаленията си до неделя включително.

bnt avatar logo
от Таня Матева
12:50, 30.11.2019
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

И днес пазаруването продължава,тъй като в повечето магазини намаления ще има до неделя включително.За сигурността на хората се грижат дежурни екипи от полицията, както и охраната на търговските обекти. Най-много се купува техника, дрехи, обувки, бижута.

Забързани хора с пълни торби. Така изглеждат големите търговски обекти тези дни. Причината - кампанията "Черен петък". Изкушенията на намаленията обаче крият и рискове-предупреждават от Комисията за защита на потребителите. И съветват да се пазарува рационално, а не емоционално.

Таня Димитрова - регионален директор на КЗП-Пловдив: Защото е възможно под действието на емоциите да направим доста погрешни покупки, от които нямаме необходимост и след което следващата седмица се оказва седмица, в която ние сме заляти от жалби и сигнали от страна на потребителите, в които потребителят решава, че иска да си върне стоката, защото няма необходимост от тази стока.

Връщането на стока в търговски обект трудно може да се случи.

Таня Димитрова - регионален директор на КЗП-Пловдив: Законът вменява задължение на търговеца да върне парите в рамките на 14 дни само когато тази стока е закупена онлайн. Но когато стоката е закупена от търговския обект, законът не вменява задължение на търговеца да възстанови сумата или да върне стоката. Това става по доброволен начин и способ единствено само ако търговецът реши подобно нещо.

Намаленията на различните стоки варират от 20 до 50 -60 процента.

"На определени артикули има, на някои са стандартни цени".
"Не на всичко има намаление".
"Напълнихме торбите за децата, доволни сме".
"30 процента, очаквах го".
"Доста неща сте взели" - "Да и то за втори път се връщаме".

За да не помрачите удоволствието от изгодното пазаруване обаче, трябва да отваряте очите си на четири за джебчии - съветват от търговските центрове.

Екипи от Комисията за защита на потребителите ще дежурят в големите търговски обекти по време на разпродажбите.Санкциите за констатирани нарушения варират от 500 до 3000 лева. При установена нелоялна търговска практика глобата може да достигне 30 000 лева.

Още веднъж да напомним хората да пазят вещите си, когато пазаруват, защото големите разпродажби като "Черен петък" са сред най-предпочитаните дни за атаки на джебчии, които се възползват от навалицата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътуваща изложба за живота на бежанците гостува в Париж
Пътуваща изложба за живота на бежанците гостува в Париж
БНТ излъчва двете части на филма Борис Първи в памет на Стефан Данаилов
БНТ излъчва двете части на филма "Борис Първи" в памет на Стефан Данаилов