НОВИНИ

Честит първи учебен ден!

Над 719 хиляди ученици влизат в класните стаи от днес. Новата учебна година започва с нов закон и с нови учебни програми за първокласниците и петокласниците.

честит първи учебен ден
bnt avatar logo
от БНТ
06:16, 15.09.2016
Чете се за: 00:44 мин.
Още

66 611 деца за първи път ще училищния звънец днес, прекрачвайки прага на своето първо училище. Ще учат по нова програма, но със стар буквар. Редът на буквите е разменен, а учителите сами ще решават дали да разлистват страниците по новия ред или да преподават азбуката както досега.

За първи път тази година най-малките ще получават само качествени оценки. До четвърти клас никой няма да повтаря годината, а децата, които не се справят, ще учат допълнително и през лятото. Петокласниците също ги чака нова учебна програма. Нов учебник има обаче само по история, а по останалите предмети за новата програма ще се използват старите книги - от класовете, в които досега се е изучавал новия материал. Седмокласниците също ги чака голямо предизвикателство.

Освен че ще трупат знания за изпитите за елитните гимназии, ще трябва да наваксат материал за 120 учебни часа в рамките на 34. Как ще става това зависи от решението на всяко училище. А в края на годината основно образование ще завършат цели три випуска - седмокласниците по новия закон, а по стария осмокласниците и деветокласниците от езиковите гимназии.


На първия учебен ден гост в "Денят започва" е вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева. Очакваме вашите въпроси към нея на сайта news.bnt.bg. Разговорът започва веднага след новините в 7.30.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спри, детето запази!в 145-то ОУ Симеон Радев в София
"Спри, детето запази!"в 145-то ОУ "Симеон Радев" в София
Напрежение в центъра за бежанци в столичния квартал Овча купел
Напрежение в центъра за бежанци в столичния квартал "Овча купел"