COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Президентът чества Илинденско-Преображенското въстание на Петрова нива

Традиционният събор на Петрова нива и тази година събра хиляди българи, дошли от цялата страна , за да почетат паметта на героите от Илинденско-Преображенското въстание. Съборът се организира от Община Малко Търново и Съюза на Тракийските дружества в България.

от БНТ
08:22, 20.08.2017
Чете се за: 00:27 мин.
У нас

През целия ден Странджа се огласяше от песните на фолклорни тракийски състави от страната. По традиция бе отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите Преображенци в Храм-костницата „Света Петка".

На официалното национално честване и заря-проверка присъства президентът на Република България Румен Радев.

Румен Радев - президент на Република България: Този трагичен епизод от нашата история е суров урок за цената на свободата и извод, че трябва ревностно да я пазим. Затова трябва да бдим над земята и суверенитета си да не забравяме жертвите, да помним за изоставените домове и имоти, и да продължаваме да отстояваме правата си. Благодаря на всички Вас, горди потомци на славните тракийци, които продължавате да пазите ревностно спомена и паметта на нашите деди, и да ги предавате на идните поколения, защото само народ, който помни своето минало, е готов за бъдещето.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Консенсус в Германия за по-строги мерки срещу коронавируса до 29 юни, в Испания започва траур
Консенсус в Германия за по-строги мерки срещу коронавируса до 29 юни, в Испания започва траур
Община Варна отчуждава имоти заради разширяване на бул. Васил Левски
Община Варна отчуждава имоти заради разширяване на бул. "Васил Левски"