COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Честват край Гоце Делчев 114 години от Илинденско-Преображенското въстание

Край Гоце Делчев с традиционен събор, днес ще бъде отбелязана 114-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. Програмата ще започне в 10.30 часа. Час по-късно ще започне и празничен концерт с участието на местни танцови състави и фолклорни изпълнители.

от Станислава Христова
08:38, 29.07.2017
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Всяка година жители и гости на град Гоце Делчев се събират в местността "Попови ливади" и отбелязват годишнини от Илинденско-Преображенското въстание. Идват и много хора от Сандански, Петрич и от съседна Македония заедно да почетат паметта на героите от Илинденската епопея от 1903 година.

Галина Миленкова, директор на историческия музей в Гоце Делчев: Местността е исторически свързана с гоцеделчевския край. Още в годините, когато населението активно се включва в борбата против турското робство, там намират убежище хайдути, по-късно четници, воеводи. В началото на 20 век в местността развива революционната си дейност и един от лидерите на Вътрешната македоно-одринска революционна организация Яне Сандански. Неговото лобно място се намира само на 7 километра югозападно от местността Попови ливади.

Хората от Пиринския край пазят жива паметта за илинденци и преображенци в народните си песни, в спомените за тях, разказани им от баби и дядовци.

Росица Попаркова: „Трябва да се помни, трябва да се знае историята. Това е едно напомняне към младото поколение за връзка към миналото, която не трябва да се нарушава. Много подходящо място е местността Попови ливади като традиционно, защото самата обстановка, Пирин планина е един мост към събитията.
Катерина Чамурова: Много хубаво протичат и най -вече че се възпоменават починалите, тези дето са се борили за нас, дето са се стараели да има свобода. Хората се събират, сдружават едни други, има хубав концерт с изявени певци от нашия си край, което е радостно.

Възпоменателното честване днес ще започне пред паметника на българския революционер - войводата Гоце Делчев със заупокойна молитва за загиналите във Илинденско-Преображенското въстание, която ще отслужи Неврокопският митрополит Серафим. В празничния концерт, който е част от Илинденските чествания, специални гости ще бъдат Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл. От общината в Гоце Делчев е осигурен организиран транспорт от града до местността Попови ливади.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пожар в жилищен блок в Бургас, няма пострадали
Пожар в жилищен блок в Бургас, няма пострадали
Как да оцелеем в планината
Как да оцелеем в планината