НОВИНИ

Четири години след фалита на КТБ делото тръгна по същество

Четири години след фалита на КТБ делото тръгна по същество в Специализирания наказателен съд. Прокуратурата ще трябва да изчете в съдебната зала над 5 хиляди страници от обвинителния акт. Банкерът Цветан Василев ще бъде съден задочно - като ръководител на организирана престъпна група, източила над 2 милиарда и половина лева от КТБ. Заедно с него пред съда ще отговарят висши банкери, одитори и служители във фалиралата банка. Репортаж на Тихомир Игнатов.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:50, 09.05.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Решението на съда заключителната част от обвинението в размер на 5000 страници да се изчете и изслуша на крак, поне в началото, предизвика напрежение в залата. Мотивът - това е една от най-тържествените части от процеса. След острата реакция на защитата, че е недопустимо всички в залата да стоят прави часове наред, съдът разреши всички да седнат.

Наблюдаващият прокурор Иван Гешев обаче напусна залата. Според Гешев защитата умишлено бави процеса, настоявайки да бъде изчетено обвинението, въпреки че повече от година текстовете са на сайта на прокуратурата.

Иван Гешев, ръководител на Специализираната прокуратура: Ние им дадохме възможност да заявят, че не желаят да се чете. В протокола ще пише "прочете се" и всичко приключва. Това е съзнателно бавене на процеса. Цялата прокуратура ще се явява. През колко време ще ги сменявате? През колкото се измори колегата. Ще се явява друг. Да видим кой ще издържи.
Адвокат Христо Ботев: Това е предвидена в закона процедура. Обществото и всички трябва да се запознаят. Никой не е длъжен да чете сайтове. Човек като напише нещо все пак после трябва да си го прочете все пак.

От прокуратурата заявиха, че вече има повдигнато обвинение срещу адвоката на Василев за оказван натиск над свидетел. Оттам твърдят още, че хора близки до Василев въздействат върху свидетели и като завеждат граждански дела - целта била да се оттеглят част от показанията по делото. В момента се проверяват и магистрати.

Иван Гешев, ръководител на Специализираната прокуратура: Използват се законни, полузаконни, незаконни способи. Има заплахи с убийства срещу един, двама свидетели.
Адвокат Лазар Карадалиев: Това са поредните тъпотии на г-н Гешев, повече няма да коментирам.

Не е ясно колко дни ще отнеме изчитането на обвинението в съдебната зала, адвокатите прогнозират, че разпитите на свидетелите могат да започнат чак през октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха военен самолет от Втората световна война в село Марица
Откриха военен самолет от Втората световна война в село Марица
Определиха състава на Съвместната българо-македонска комисия
Определиха състава на Съвместната българо-македонска комисия