НОВИНИ

Четирима задържани за трагедията в Карелия, в която загинаха 15 деца

Четирима души са задържани за трагедията на Сямозеро в руската република Карелия, при която според последни данни са загинали 15 деца, предаде ТАСС.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
22:00, 19.06.2016
Чете се за: 00:41 мин.
По света
четирима задържани трагедията карелия загинаха деца

Към момента са задържани четирима заподозрени - директорът на парк-хотел Сямозеро Елена Решетова, заместникът й Вадим Виноградов и инструкторите Регина Иванова и Людмила Василиева, посочи говорителят на руския Следствен комитет Владимир Маркин.

По думите му за следствието и сега е очевидно, че инструкторите, придружаващи децата в похода, носят отговорност за тяхната безопасност. Той припомни, че още на 17 юни министерството на извънредните ситуации е предупредило за проливни дъждове, бури и силни пориви на вятъра в повечето райони на Карелия. Разследването трябва да установи дали инструкторите и техните ръководители са разполагали с тази информация и защо преди да започнат плаването не са оценили скоростта на вятъра и другите метеорологични условия.

Сред загиналите в инцидента няма възрастни. Жертвите са родени между 2002 и 2004 година.

По предварителни данни бедствието е сполетяло децата от местния оздравителен лагер "Парк хотел Сямозеро", докато са плавали из езерото с три лодки. В тях са се намирали 47 деца и четирима инструктори. В бурята лодките са се преобърнали и са потънали.

Властите са решили след трагедията всички деца, останали в лагера, да бъдат преместени в град Петрозаводск и да бъдат настанени в район, до който медиите няма да имат достъп.

Утре, 20 юни, в Карелия е обявен ден на траур за загиналите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съд в Гърция осъди гръцки каналджия на 103 години затвор
Съд в Гърция осъди гръцки каналджия на 103 години затвор
Най-големият френски петролен терминал прекрати стачката си
Най-големият френски петролен терминал прекрати стачката си