НОВИНИ

Четвърт милион чехи поискаха оставката на премиера Андрей Бабиш

В Прага се провежда най-масовата демонстрация от "Нежната революция" преди 30 години насам. Според организаторите около 250 000 души участват в протеста в центъра на чешката столица с искане за оставката на премиера Андрей Бабиш.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:32, 23.06.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Участници носеха лозунги с текст "Оставка", "Писна ни", а други развяваха чешки знамена и флагове на Европейския съюз. Много семейства бяха довели децата си на протеста, който протече мирно.

Протестиращите настояват за оставката на Бабиш, заради корупция и облагодетелстване от евросубсидии. Чешкият премиер е категоричен, че няма да се оттегли. Статистиката, която използва в своя защита е, че откакто е на власт значително е намаляла безработицата, има растеж на икономиката, а пенсиите са нараснали.

Недоволството срещу премиера ескалира през април, когато полицията предложи да му бъде предявено официално обвинение за измама при получаване на евросубсидии от негови компании преди десетина години.


;

64-годишният милиардер и основател на популистката партия АНО категорично отрече твърденията. Ден по-късно назначи нов министър на правосъдието, с което още повече разгневи недоволните от управлението му.

Бабиш е обект на одит и от Европейската комисия. Според предварителните резултати, премиерът е в конфликт на интереси.

Бенджамин Рол, организатор на протеста: Срамно е, че сме в подобна политическа ситуация, че нещо подобно може да се случи. Но в същото време съм щастлив, че гражданското общество се мобилизира.

Протести ще има и следващата седмица, а в след дни в парламента ще са глусава вот на недоверие срещу правителството.

Откакто е в политиката прякорът на Бабиш е "чешкият Доналд Тръмп". Състоянието му се оценява на 3,8 милиарда евро, което го нарежда на второ място в списъка на най-заможните чехи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп отложи депортацията на имигранти от САЩ
Тръмп отложи депортацията на имигранти от САЩ
От Пижо и Пендо, през Лаурел и Харди до… Макс и Мориц
От Пижо и Пендо, през Лаурел и Харди до… Макс и Мориц