НОВИНИ

Четвъртокласниците с добри резултати от международно изследване

Добри резултати за българските четвъртокласници отчетоха от просветното министерство след международно изследване. Българчетата са на 18-то място по математика и на 15-то по природни науки сред деца от 49 държави. Днес беше проведено и изследване за грамотността на българските деветокласници, но анализът ще е готов през януари.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:30, 30.11.2016
Чете се за: 01:03 мин.
Още

През миналата година над 4000 български четвъртокласници са решавали два теста от по 20 въпроса по математика и по природни науки в рамките на международното изследване TIMSS. Резултатите по математика показват, че българските деца имат средно 524 точки и се нареждат на 18 място сред 49 държави.

Класацията водят Сингапур и Хонконг, съответно с 618 и 615 точки, а на дъното на таблицата са ЮАР и Кувейт със 376 и 353 точки. По природни науки резултатът ни дори е по-добър - българчетата са 15-ти със 536 точки. Дори има задача, свързана с планетите от Слънчевата система, която нашите деца са решили най-добре от всички. И в двете класации сме по-напред от страна като Германия.

Меглена Кунева, министър на образованието и науката в оставка: "Страната ни стои добре. Това не само обаче не трябва да ни успокоява, а трябва да ни стимулира да можем повече, защото добре означава, че има накъде да се развиваме и накъде да се развиваме нагоре".

Според министерството добрите резултати се дължат на семейната среда и ранните занимания с децата. Днес беше проведено и изследване за функционалната грамотност на 5600 деветокласници. Това изследване е българско и е в изпълнение на Стратегията за повишаване на грамотността. Теста положиха и учениците от 9 "г" клас на столичното 32-ро училище.

Естела, 9 г клас, 32-ро СУ: "Според мен беше лесен. Имаше задачи, които разбрах и мисля, че се справих, но резултата ще видим какъв ще е. БНТ: - Трябва ли да има такива тестове за грамотност в 9 клас? Да, в днешно време децата доста ги мързи да учат и по-добре е да са грамотни занапред".
Десислава Петрова - учител по български език и литература 32-ро СУ: "Отчита умението им те като прочетат един текст да го разберат правилно и да могат съответно да го възпроизведат по един или друг начин. Това е много важно не само за образованието им, а и въобще като хора, като личности".

Резултатите, които ще са готови в края на януари ще помогнат на експертите да разработят мерки за преодоляване на неграмотността сред младежите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
“С любов в душата“ за Андрей Баташов
“С любов в душата“ за Андрей Баташов
Хората с увреждания искат повече възможности за работа
Хората с увреждания искат повече възможности за работа