НОВИНИ

Чили призова за гъвкавост на конференцията за климата в Мадрид

Призив за гъвкавост отправи Чили към делегатите на 25-ата конференция за климата. Страната е символичен домакин на форума, който се провежда в испанската столица Мадрид, и трябваше вече да е приключил с финален документ.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:05, 15.12.2019 (обновена)
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Страните-участнички - около 200 на брой, обаче не могат да се разберат какво да бъде заложено в него. Според министъра на околната среда на Чили Каролина Шмит, сделката е на финалната права. Разчитам на вас, каза още Шмит.

Каролина Шмит, министър на околната среда на Чили: Ако не успеем да постигнем съгласие за амбициозните решения, които имаме, ще предадем надеждите на хората, които ни чакат в нашите държави.

Основната цел на споразумението е да предвиди значително по-амбициозно намаляване на въглеродните емисии до края на 2020 година. Европейският съюз и малките острови, които са засегнати в значителна степен от климатичните промени, настояват за по-сериозни ангажименти от тези, заложени в Парижкото споразумение.


;

Някои от най-големите замърсители обаче, сред които САЩ, Бразилия и Индия, смятат, че няма нужда от по-рестриктивни мерки и отказват да подкрепят документа. На този фон по света протестите с искания за ускоряване на борбата с климатичните изменения продължават. Флашмоб край сградата на операта в Сидни си поставя за цел да фокусира вниманието на света върху проблема.

Алисън Локууд, организатор на протеста : Надяваме се да убедим хората колко е важно да се действа по отношение на климатичните изменения и да окажем натиск върху правителството да започне да работи по въпроса.

Страната от месеци е обхваната от горски пожари. Следващата седмица се очакват екстремни горещини. Предполага се, че една от причините за това са промените на климата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десетки ранени демонстранти на протестите в Ливан
Десетки ранени демонстранти на протестите в Ливан
Пътна полиция започва мащабна акция във връзка с катастрофите от последните дни
Пътна полиция започва мащабна акция във връзка с катастрофите от последните дни