НОВИНИ

Чиста ли е водата, която пием?

Проучване за чистотата на питейната вода на Асоциация "Активни потребители" показва сериозно отклонение от стандартите на много места в страната. Според държавния здравен инспектор, д-р Ангел Кунчев, проблемът е най-сериозен в малките населени места. Според изследването на "Активни потребители" в 14 от 29 изследвани града има проблем с качеството на питейната вода.

bnt avatar logo
от БНТ
11:07, 20.01.2016 (обновена)
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

С добро качество на питейната вода могат да се похвалят Враца, Монтана, Панагюрище и Етрополе. Ботевград, Златица и Костинброд са с най-лошите микробиологични показатели. В тези градове в питейната вода има наличие на бактерията ешерихия коли. Проучването на "Активни потребители" сочи, че в 39% от пробите има един или повече замърсители. Друго обаче показват данните на В и К дружествата и контролните органи - според тях отклонението от стандартите е едва около 1 процент.

д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор:
- Никой не харесва да си сипе чаша вода и тя да е леко мътна. Но това е органолептично качество, това не значи 100%, че тя е вредна, ако тя микробиологично е чиста и не съдържа тежки метали. Неминуемо в пролетния сезон, в градовете, които се водоснабдяват от открити източници, а има доста такива от различни язовири, влизат огромни
количества повърхностни води и те я размътват.

Най-многобройни са случаите на високо съдържание на активен хлор във взетите проби. Русе, Велико Търново,Габрово, Стара Загора и Ямбол са градовете с най-хлорирана вода.

д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор:
- Повишен хлор ние допускаме само и единствено, когато има съмнение за някакво микробиологично замърсяване, защото той гарантира, че водата става безопасна. Има случаи, в които е много трудна преценката дали да спреш изобщо използването на водата, или все пак за хигиенни нужди е по-добре нея да я има, а да препоръчаме на хората да пият минерална вода или бутилирана. Ако заложим на сигурното и пием само минерална вода, д-р Кунчев съветва да я редуваме с изворна, защото тя е слабо минерализирана.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въоръжено нападение в университет в северозападен Пакистан
Въоръжено нападение в университет в северозападен Пакистан
Минус 21 градуса рано тази сутрин в Кнежа, 1 градус на нос Калиакра
Минус 21 градуса рано тази сутрин в Кнежа, 1 градус на нос Калиакра