През лятото населението във Варна се удвоява и контейнерите за смет често преливат. Вятърът разнася отпадъците и точно в сезона, когато би трябвало да е най-привлекателен, градът изглежда неподдържан, сигнализират наши зрители.

Варна

Когато контейнерите са пълни, хората оставят торбите с отпадъци около тях. Работниците от сметоизвозващите фирми са длъжни да почистват и района в непосредствена близост, но невинаги го правят и купищата боклуци остават с дни. Едно от проблемните места е в местността "Траката".

Ася Чуклева: Проблемът е, че всички си изхвърлят боклука тук, и става невъзможно да се минава по улицата. С малки деца сме, пукаме гуми, погледнете за какво става дума.

Потърпевшите казват, че камионите за сметоизвозване минават рядко. А тук отдавна не е вилна зона, много хора живеят целогодишно.

Ася Чуклева: Данъкът на цялата къща е около 1000 лева, смятайте колко е данък смет.

От сметопочистващата фирма ни увериха, че не им е поръчано да увеличат броя на контейнерите в летните месеци.

От Община Варна заявиха, че санкционират сметоизвозващите фирми, които не изпълняват задълженията си по график, който през лятото включва повече курсове. В район "Одесос" сметосъбирането трябва да става по три пъти на ден, а в "Приморски" - два пъти дневно. Клони от санитарна сеч и сухи листа се извозват два пъти седмично.