НОВИНИ

Читалището "Кирил Маджаров" в Смолян празнува 150 години

150 години от основаването си отбеляза Народно читалище "Кирил Маджаров" в смолянския квартал "Устово". Юбилеят беше съпътстван с много прояви, изложби и концерти.

bnt avatar logo
от Величка Петкова
12:36, 24.05.2016
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Читалището в Устово е създадено в далечната 1866-та година. Това е първото и най-старо културно-просветно средище в цялата Родопска област, с гордост отбелязват днешните читалищни дейци.

Христо Гиневски - председател на читалището: Създадено е в класната стая на тогавашното класно училище, там по инициатива на главния учител Димитър Димов Македонски, който е известен деятел на българското Възраждане, третият кмет на София след освобождението, първи започва да събира средства за паметника на Левски, изобщо една забележителна фигура, която е оставила ярки следи и в историята на Средните Родопи и конкретно на Устово.

С читалището са свързани имената на още бележити възрожденци, просветни дейци, общественици, писатели и изследователи на Родопите. Многолетната му история е събрана в юбилейно издание. Там са намерили място и различни любопитни случки от активната художествена дейност на читалищните състави. Като един паметен концерт в съседния миньорски град Мадан от недалечното минало.

Христо Гиневски: И си тръгват след концерта, обаче в това време излиза смяната, която е била на работа, блокират автобуса, не дават на автобуса да тръгне докато не изнесат същата програма пред миньорите, които са били на работа. И те нямало какво да правят връщат се обратно в това, изнасят програмата, били много благодарни и много така възторжени от добрите изпълнения и на смесения хор и на танцовата група.

Сега в творческите състави на читалището участват повече от 150 самодейци. Всички те се изявиха в голям юбилеен концерт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ентусиасти вдъхват живот на бедни библиотеки
Ентусиасти вдъхват живот на бедни библиотеки
Кралица Елизабет II посети най-популярното изложение на цветя
Кралица Елизабет II посети най-популярното изложение на цветя