Осъден за двойно убийство, който излежава присъдата си в Старозагорския затвор, е част от престъпната група за изнудвания и рекет, която беше разбита при акция на Специализираната прокуратура и ГДБОП вчера в Бургас. Членовете на групата изнудвали предприемачи да се откажат от бизнеса си, давали и пари назаем срещу непосилни лихви.

Групата действала на територията на Бургас и близките села от края на 2016 г. Тормозели основно собственици на магазини, хотели и комплекси.

Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП: Става въпрос за търговци, крупни бизнесмени, към които е упражняван сериозен както психологически, така и физически натиск да прехвърлят бизнеса си.

Групата принуждавала бизнесмени да наемат фирми за охрана на техни подставени лица. Нанасяли побои на конкурентни охранители. Освен това се занимавали с лихварство и пребивали длъжниците, които не можели да погасят вноските си. Сред жертвите им били и хора, от които наемали магазини по морето,но плащали само първия наем.

Сийка Милева, говорител на Специализираната прокуратура: Когато собствениците ги молели да напускат обекта, спрямо тях също бил оказван натиск, тормоз и побой.

Седем души са обвинени по случая. Шестима от тях бяха арестувани вчера, а седмият излежава доживотна присъда в Старозагорския затвор за двойно убийство чрез взривяване на автомобил.

Сийка Милева, говорител на Специализираната прокуратура: Той осъществявал контакта с останалите членове от групата чрез приложение на ползван от него мобилен телефон.

Сред пострадалите е бургаският фотограф Борислав Пенков, който през 2016 г. е бил брутално пребит, защото снима подпалено заведение, охранявано от фирма на групата. Пенков завел гражданско дело за 50 хиляди лева за нанесени вреди. По-късно апартаментът му два пъти осъмнал с потрошени прозорци, а миналата година подпалили вратата на жилището му. От пожара всички апартаменти са били обгазени.

Борислав Пенков, фотограф: Не мога да разбера защо беше цялата тази безсмислена война против мен, това си е война, тъй като запалиха и направиха опит за убийство на 24 домакинства, имаше тук припаднали хора.

Към днешна дата Борислав Пенков не знае дали има повдигнато дело за палежа на входа му, а гражданското дело за иска му за 50 хиляди лв. е в София.