НОВИНИ

Човек с фалшива самоличност във фейсбук "ужили" с пари доверчиви хора

Измама на базата на добре изграден предварително имидж - това е поредната схема за печелене на пари във фейсбук. Александър Николов афишира приятелството си в социалните мрежи с журналисти, общественици, политици и така убеждава бъдещите си жертви, че зад профила в социалната мрежа стои реално съществуващ човек, на когото може да се има доверие. Десетки обаче губят хиляди левове.

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:33, 10.10.2017
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Александър или Спас - името му е под въпрос, самоличността също, дори снимките във фейсбук - не е ясно негови ли са. Мъжът, скрит зад интернет - профил с известни приятели, печели доверие, печели и пари чрез измама и после изчезва. В интернет се представя като успял, пътува по света, поддържа сайт, предлага евтини самолетни билети и всякаква техника. Твърди, че живее в Париж и работи в Еърбъс.

Александър Детев - журналист, news@bnt.bg: Тук не говорим за една набързо създадена и срутила се пирамидална структура - тук говорим за един граден имидж, изграждане на една фиктивна личност. Този човек успява с експертизата си, защото аз от контактите си с него мога да потвърдя, че действително е много добре запознат с политическата ситуация както във Франция, така и в България.

Жертва на схемата за измама става и Антония Великова. Запознала се с него виртуално чрез общ приятел преди две години.

Антония Великова - студентка в Единбург: Александър ми предложи да пиша за неговия сайт, което аз видях като един начин да придобия малко повече опит докато съм студентка.

В началото всичко било наред - тя работела безвъзмездно за сайта му, той и уреждал евтини самолетни билети. И така допреди няколко месеца.

Антония Великова - студентка в Единбург: И сме запазвали няколко пъти билети през него, което също означава, че сме давали лични данни. В последно време се започна тенденцията това ние да си запазваме билети, а въпросните билети да не идват. Когато не се получи билет, се опитваш да се свържеш с него. Няма никаква връзка - нито на съобщения, нито на телефон. Пари когато са превеждани, никога не са превеждани на негово име. Винаги са превеждани на други хора, които той твърдеше, че са счетоводители на негова фирма.
;

Антония и семейството ѝ превели над 1000 лева за билети. Дори дали пари на заем на Александър - да купи на други хора, с обещанието да ги върне, но това така и не се случило. А адресът му е неизвестен.

Антония Великова - студентка в Единбург: Аз на няколко пъти съм му се обаждала. Той ми е казвал : ,,аз съм в Денвър - Колорадо". После беше в Калифорния, после беше в Ню Йорк, няколко пъти съм се обаждала и казва: ,,аз бях в Париж".

Към днешна дата сайтът на Александър не е недостъпен, телефонът му е изключен, а случаят с измамата вече е обект на разследване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Луис Компанис - премиерът, който обяви независимост
Луис Компанис - премиерът, който обяви независимост
 “В полите на Витоша” е най-новото заглавие в афиша на Благоевградския театър
“В полите на Витоша” е най-новото заглавие в афиша на Благоевградския театър