НОВИНИ

"Човешка библиотека" или уроци по толерантност

"Човешка библиотека" - така се нарича проект, които учи на толерантност. Една от сесиите му се проведе в библиотеката на полския град Катовице. Хора - жертви на дискриминация и насилие, споделиха историите се и така се превърнаха в живи книги.

bnt avatar logo
от БНТ
10:43, 18.12.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Урок по толерантност и уважение към различния - това е една от целите на проекта "Човешка библиотека". В него участват 15 живи книги. Или 15 души, които по един или друг начин са били отритнати от обществото. В случая с Кристофър е заради цвета на кожата му. Той е от Република Южна Африка и споделя колко трудно се е вписал в етнически хомогенното, предимно бяло, местно население.

Кристофър Алаби, доброволец
"Аз не съм само ''книга", но и читател. Днес говорих с поне десетина човека и научих много - за стереотипите, за възгледите на другите. Беше хубаво да ги разбера, да им отговоря на въпросите, да разбера техните истории."

Сред живите книги има имам, който живее в Полша повече от 20 години, трансексуална жена и бивш затворник, който се опитва да се впише отново в обществото. Всички те разказват историите си и така ги превръщат в живи книги. Целта е да бъдат разбрани от читателите си, които да ги разкажат на свои познати, като по този начин разберат гледната точка на другия. А читателите са очаровани от възможността да се докоснат до този тип "издания".

Ивона Новак, посетител
"Обичам да общувам с хората, а възможността да заемеш т.нар. "човешка книга" е много интересно и емоционално преживяване."

Причините за затвореното полско общество датират назад в миналото, но надеждата е проекти като "Човешка библиотека" да разчупят предразсъдъците и да направят поляците по-отворени към различните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина Гиньо Ганев
Почина Гиньо Ганев
Опазване на дивеча и ловуване през зимата
Опазване на дивеча и ловуване през зимата