НОВИНИ

Чудото в центъра на София - четири религиозни храма на едно място

Софийският център е истинско чудо - на малко място се издигат православна и католическа църква, джамия и синагога. Това не са просто 4 сгради, а 4 истории за превратностите на историята. Вижте повече в репортажа на Бойко Василев.

bnt avatar logo
от Бойко Василев
18:00, 06.05.2019
13064
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Православната "Света Неделя" е катедралната църква на Софийската митрополия. Някога софиянци я наричали "Свети Крал", защото вътре били мощите на сръбския крал Милутин. Видът ѝ е изцяло променен след кървавия атентат от 1925 година.

"Свети Йосиф" е една от двете катедрални църкви на католиците от Южна България. Основният камък на новата ѝ сграда е положен от папа Йоан Павел II през май 2002 година.

Джамията "Баня Баши" или в превод "много бани" е произведение на османската архитектура от 16 век. Свързва се с най-големия архитект на империята Мимар Синан. Евлия Челеби пише, че минарето ѝ нямало равно по красота в София.

Софийската синагога е най-голямата на Балканите и трета в Европа след Амстердам и Будапеща. Но сред синагогите на сефардите, испанските евреи, тя е най-голяма на континента.

Но това не е всичко за софийския център, съвпадащ напълно с центъра на римската Сердика. На това място историята винаги е бързала да се отбележи. Тук били дворецът на император Константин Велики, църквата Свети Спас и паметникът на Ленин. Днес има банка, хотел и сгради на властта.

Някой би казал, че центърът на София прелива от символи, а ние се чувстваме длъжни да им дадем смисъл. Той може да е дълбок, а може и да не е. Със сигурност обаче си струва да повторим: Това място е истинско чудо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Историята на молитвите за мир
Историята на молитвите за мир
Паметен ден за католиците в Раковски след посещението на папата
Паметен ден за католиците в Раковски след посещението на папата