Д-р Ангел Кунчев: За момента заразата от морбили е ограничена

За момента заразата от морбили в страната е ограничена. Това каза в Сутрешния блок на БНТ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. В последните 2-3 дни няма регистрирани нови случаи, но вирусът продължава да циркулира и хората без ваксина продължават да бъдат застрашени. 21 са установените случаи на болни от морбили у нас. Засега има двама души, които се нуждаят от по-сериозно лечение, другите са със средна тежест на заболяване, предполага се, че за повечето вирусът ще премине без сериозни последици за здравето, уточни д-р Кунчев.

от БНТ
преди 1 година
Чете се за: 00:38 мин.
Животът

За момента заразата от морбили е ограничена, за 2-3 ден няма нови случаи на заболели, но имайки предвид високият контагиозен индекс, може да се предполага, че вирусът още да циркулира и ако намери лица, които не са карали заболяването, шансът да ги зарази е много голям, коментира д-р Кунчев.

Според него има случаи, в които лекарите знаят, откъде идва заразата, като този с един от последните заболели лица, хванал вирусът от Италия. Д-р Кунчев допълни, че през 2018 г. сред най-засегнатите държави от вируса са били Сърбия и Гърция, а тази година това е Република Северна Македония, където са предприети извънредни мерки.

Д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: 21 заболели на фона на други държави е много малко. Идеята е да задържим този много добър статус ,а това се случва само по един начин- като достигнем заветните 95% покритие, което гарантира ефективността на ваксината.

Той допълни, че при съвременните комуникации е лесно вирусът да се разпространи. Превенциите срещу болестта ,според д-р Кунчев, са имунизации навреме, както и ангажираност от страна на лекарите, за да бъдат обхванати бързо неимунизираните лица.


Топ 24
Най-четени