Основателни ли са протестите на медицинските сестри за по-високо заплащане и по-добри условия на труд, и колко трябва да бъдат парите в бюджета за здравеопазване - темите в "Денят започва" с Георги Любенов коментира бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков.

Д-р Мирослав Ненков: Набиването на този клин между лекарите и сестрите е нещо много нечестно. Сестрите са абсолютно безценен фактор в лечебния процес. Тези момичета вършат ужасно тежка и неособено благодарна работа.

Според д-р Ненков, при сегашната структура, ако парите за здраве станат 18 млрд. лв, може би ще се усети някаква разлика. В системата на здравеопазването има кърлежи, те си имат имена, те са живи хора, категоричен е медикът.

Д-р Мирослав Ненков: Раздробяването на Касата нищичко няма да направи. Начинът е в коренно разбиране на това какво е системата на здравеопазването. Това не са марули, здравето не може да бъде причинено на пазарен принцип.

Не са виновни лекарите. Има едно статукво, което държи за гушата цялата тази работа. Но не мога да им кажа имената, защото ще ме осъдят, допълни д-р Ненков.

За да може да се подготви екип за трансплантация на бял дроб, всяка стъпка от този изключително сложен процес трябва да е научена перфектно. Затова здравното министерство стартира програма за обучение, от която може би ще има резултат до година или две, обясни д-р Ненков.

Според него, проблемът с донорството е крайната демотивация на част от брънките във веригата да вършат тази работа и въпросът отново касае финансовата страна, както и факта, че при случай на донорска ситуация, лекарят е ангажиран в продължение на 36 часа.

Вижте целия разговор с д-р Мирослав Ненков във видеото!

Безсрочен протест: Медицински сестри на палатка до парламента

Безсрочен протест: Медицински сестри на палатка до парламента

Протестът на медицинските сестри става безсрочен. Тази сутрин те разпънаха палатка в градинката до парламента и се заканиха да стоят там докато не бъд...

Проф. Маркова: Няма изградена система за труда на лекаря и труда на сестрата

Проф. Маркова: Няма изградена система за труда на лекаря и труда на сестрата

Медицинските сестри излязоха на безсрочен протест и разпънаха палатка пред парламента с искане за достойно заплащане и спешна реформа в сектора. Ще бъ...