COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Д-р Мирослав Ненков: Набиването на клин между лекари и сестри е много нечестно

Основателни ли са протестите на медицинските сестри за по-високо заплащане и по-добри условия на труд, и колко трябва да бъдат парите в бюджета за здравеопазване - темите в "Денят започва" с Георги Любенов коментира бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков.

от БНТ
08:50, 21.09.2019
5274
Чете се за: 00:46 мин.
У нас
Д-р Мирослав Ненков: Набиването на този клин между лекарите и сестрите е нещо много нечестно. Сестрите са абсолютно безценен фактор в лечебния процес. Тези момичета вършат ужасно тежка и неособено благодарна работа.

Според д-р Ненков, при сегашната структура, ако парите за здраве станат 18 млрд. лв, може би ще се усети някаква разлика. В системата на здравеопазването има кърлежи, те си имат имена, те са живи хора, категоричен е медикът.

Д-р Мирослав Ненков: Раздробяването на Касата нищичко няма да направи. Начинът е в коренно разбиране на това какво е системата на здравеопазването. Това не са марули, здравето не може да бъде причинено на пазарен принцип.

Не са виновни лекарите. Има едно статукво, което държи за гушата цялата тази работа. Но не мога да им кажа имената, защото ще ме осъдят, допълни д-р Ненков.

За да може да се подготви екип за трансплантация на бял дроб, всяка стъпка от този изключително сложен процес трябва да е научена перфектно. Затова здравното министерство стартира програма за обучение, от която може би ще има резултат до година или две, обясни д-р Ненков.

Според него, проблемът с донорството е крайната демотивация на част от брънките във веригата да вършат тази работа и въпросът отново касае финансовата страна, както и факта, че при случай на донорска ситуация, лекарят е ангажиран в продължение на 36 часа.

Вижте целия разговор с д-р Мирослав Ненков във видеото!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Поставиха под карантина китайско семейство в Сливен
Поставиха под карантина китайско семейство в Сливен
АРТщрихи с Галя Крайчовска
АРТщрихи с Галя Крайчовска