НОВИНИ

Д-р Румен Велев: Почти 50% са оперативните раждания у нас

Родиха се по-малко бебета в болница "Шейново", с около 80 бебета по-малко, отколкото предходната година. Това каза изпълнителният директор на Втора АГ болница д-р Румен Велев. Нямаме официална статистика за цялата страна, но вероятно ще е по-малка раждаемостта, отколкото за 2017 г., добави той. Д-р Велев заяви и че оперативните раждания са вече почти 50% от ражданията у нас и коментира, че това не е само проблем на България, но и на целия свят.

bnt avatar logo
от БНТ
10:12, 05.01.2019
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Една от причините за ниската раждаемост - по-малък е процентът на родените през 90-те години момичета, когато е имало пак криза, а сега трябва да стават родители, така че е нормално да очакваме спад в раждаемостта, обясни директорът на "Шейново".

Има тенденция и на късното раждане - на 32 години, което се увеличава основно в София, каза още д-р Велев. Но има и друг проблем - раждане в тийнейджърска възраст. Има създадени проекти и програми за отлагане на много ранните раждания, те не са драматични - 3000 раждания под 18 г. в България се случват в рамките на години и се случват в определени етноси, коментира той.

Процентът на оперативните раждания нарастват - това се дължи и на късно раждане, и на стерилитет, както и навлизане на нови технологии за изследване на плода също води до това, каза д-р Велев.

;

Почти 50% са оперативните раждания у нас, в Турция също е така, в Китай - 48%, Бразилия даже са 60%, тоест не е само наш проблем, а и световен, бе категоричен директорът на Втора АГ болница.

Той обясни, че при Цезаровото сечение съществува повече рискове, сочат последни изследвания.

Два пъти по-често се срещат усложнения и рискове както за майката, така и за бебето, поясни д-р Велев и допълни, че има проучвания, които показват, че тези деца са заплашени от алергични реакции и диабет, дори има съмнения за по-сериозни заболявани. Това е така, защото не се раждат през родовия канал, където се съдържат лактобацили, много важни за имунитета на бебето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво казаха специалисти за новогодишната реч на президента?
Какво казаха специалисти за новогодишната реч на президента?
Изложба за Руско-турската освободителна война в РКИЦ в София
Изложба за Руско-турската освободителна война в РКИЦ в София