НОВИНИ

Д-р Сотир Марчев: Ако зъбите са здрави, сърцето също е

За да е здраво сърцето ни, трябва да следим много зъбите си, каза кардиологът доц. д-р Сотир Марчев.

bnt avatar logo
от БНТ
08:24, 02.01.2019
16302
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Здрави зъби, здраво сърце, развалените зъби променят бактериите в устата, а те се променят в храносмилателния тракт и се отразяват на храносмилането, а хранителните вещества влизат в кръвта, затова е много важно да се следи здравето на зъбите, обясни Марчев.

Той бе категоричен, че трябва да обърнем много голямо внимание на здравето си. Основното е да се наспиваме, да се движим и да се следим, като ходим на прегледи.

Недоспиването води и до затлъстяване, открои Марчев. Той препоръча, дори и всичко да е наред с нас, след 40 години да ходим поне на 5 години на лекар и обясни, че кардиолозите са против крайното затлъстяване, което е засегнало 25% от населението у нас.

То е плод на липсата на движение, а се отслабва с неядене, но да задържим килограмите си можем само чрез спорт, отбеляза д-р Марчев.

;

Той обясни, че крайните форми на спорта увреждат сърцето, но умереното натоварване е полезно. Може и да има кратко тежко натоварване с вдигане на тежести.

Сърце не се лекува с лежане, бе категоричен кардиологът и подсказа как да разберем дали сме здрави.

Ако се качваме до 3-4 етаж без сериозни задъхвания и почивки, нямаме и сериозни проблеми. Това не значи, че сме на 100% здрави, но е знак, че няма нужда от инвазивни процедури като операции.

За здраве и тонус трябва поне 300 минути на седмица да се натоварваме умерено, препоръча Марчев. Той посъветва хората да следят пулса и кръвното си.

Ако имаме кръвно 140 на 90, определено трябва да се отиде на лекар, отбеляза кардиологът.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Финансисти: Промените в доходите ще се усетят през юли, инфлацията ще нараства
Финансисти: Промените в доходите ще се усетят през юли, инфлацията ще нараства
Куба отбелязва 60-годишнина от революцията
Куба отбелязва 60-годишнина от революцията