НОВИНИ

Д-р Андреева: Пациентите у нас може би плащат най-много от джоба си в целия ЕС

Поредната идея, която се обсъжда е за промяна в начина, по който да се финансира извършваната дейност в здравеопазването. Това е едната част на проблема - дали там се налага и каква трябва да бъде промяната. Ако говорим за промяна в здравния модел, трябва да коментираме какви лечебни заведения да има, къде да бъдат разположени, какъв тип дейност да извършват те и най-важното - качеството на дейността, която предлагат на своите пациенти и условията, при които работят лекарите и специалистите по здравни грижи, това заяви д-р Таня Андреева, бивш здравен министър, гост в студиото на "Още от деня".

bnt avatar logo
от БНТ
18:52, 23.07.2019
Чете се за: 00:53 мин.
Още

Що се отнася до промяната на финансирането, първо трябва да бъде зададен въпросът защо е необходима тя, каква е крайната цел, която министърът и екипът, предложил тази поредна идея, искат да постигнат, подчерта д-р Андреева.

Д-р Таня Андреева, бивш здравен министър: За мен е погрешна по принцип философията на всеки 6 месеца да се представя някаква поредна идея за промяна във финансирането. Очевидно е, че трябва да има промяна във финансирането. В повечето добре развити европейски държави процентът от брутния вътрешен продукт, който се отделя за здравеопазване надвишава 7, 8, 10, във Франция е 15%. Очевидно е, че това е тенденцията, защото медицината е скъпа дейност, скъпа наука с много модерна апаратура, изисква непрекъснато учене и усъвършенстване от страна на екипите.

Тя обаче се обърна към министъра на здравеопазването с въпроса дали с последния модел, който той предложи, ще се постигне ли увеличението във финансирането на системата?

Бившият здравен министър обясни, че новата идея залага на това, че тези 8%, които осигуряващите се внасят и които държавата плаща за определени групи, вместо с тях да работи един платец, какъвто в момента е Здравната каса, ще се разпредели на повече платци. Това по същество не променя параметъра на сумата, с която работи здравноосигурителният модел.

"Така че, ако искаме да влязат повече финанси в системата, или трябва да има допълнителни доплащания, или през доброволното здравно осигуряване, или то да бъде през плащане "кеш", което, според мен, е най-лошият модел, защото в ЕС може би няма държава, в която е толкова голям процентът на директните плащания от джоба на пациентите", посочи д-р Андреева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
77 години от разстрела на Никола Вапцаров: Мая Вапцарова в Още от деня
77 години от разстрела на Никола Вапцаров: Мая Вапцарова в "Още от деня"
Остри реакции срещу предложените нови правила за регистрация на автомобилите
Остри реакции срещу предложените нови правила за регистрация на автомобилите