Да балансираш между въздуха и водата

Силният вятър последните дни ни напомни, че есента настъпи. И ако за повечето от нас това предизвиква носталгия по отминалото лято, за хората с екстремно хоби кайтсърф започва очаквано приключение. Какво е да балансираш между две стихии – водата и въздуха и винаги да търсиш по-силен вятър вижте в репортажа.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Ива Георгиева
преди 2 години
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Кайтсърфистите, които срещаме на плажа във Варна, са особен вид хора. С блясък в очите, пясък в косите и вятър в сърцето. Имат разнообразни професии и са на различна възраст. Това, което ги обединява е стремежът им към свободата. Кристалин Карацонев или Кецо, както го познават всички, кара кайтсърф от 15 години.

Кристалин Карацонев - Кецо
“Тогава нямаше инструктори. Тогава сами се учехме. Имаше няколко човека, които се учехме - падахме и плувахме.”

Сега, заедно с други опитни сърфисти, дава напътствия на по-младите, които искат да овладеят тънкостите на този екстремен спорт.

Кристалин Карацонев - Кецо
“Опасно е, ако му се скъса кайта, ако стане много силен вятърът, ще падне във водата и ето, както той е паднал във водата и сега ще отиде там на камъните.”

Рисковете, които кайтсърфът крие, са една от причините често да се практикува в група.

Красен Кръстев
"Споделяме си вятъра, опита, всеки си прави някакви трикчета.”

За карането на кайтсърф не е нужно топло време, специалните костюми предпазват любителите на екстремни усещания дори когато температурата на морската вода падне до 4 градуса. А за вятърът казват, че колкото е по-силен, толкова по-добре. До края на седмицата синоптиците обещават отлични условия за този красив спорт по Северното Черноморие.

Предложения за "Събитие на седмицата" - 24 февруари - 1 март
Минали анкети
Топ 24
Най-четени