НОВИНИ

Да дариш срещу волята си - масова практика в училища и детски градини в София

Настоятелства на детски градини и училища принуждават родители да даряват средства против волята им- сигнализират родители.Тази практика остава масова на територията на София, въпреки изпратеното през септември до всички директори писмо от образователния министър Красимир Вълчев. В него той определи начина, по който могат да се подпомагат образователните институции.

Владимир Христовски
от Владимир Христовски
18:20, 28.11.2017
5433
Чете се за: 02:05 мин.
У нас

"Даренията", които родителите правят в началото на всеки срок в училищата са между 10 и 50 лева и се водят доброволни. В детските градини сумата стига до 100 лева, но тя е за цяла година. Една бърза сметка показва, че при 25 ученика средно в един клас се събират между 300 и 1000 лева, а в една група в детската градина- около 3000 лева. Малко са родителите, които се осмеляват да говорят пред камерата ни, защото се страхуват гневът на учителките да не се стовари върху децата им.

- Класните ръководители непрекъснато подсещат тези, които примерно не са дали пари да дадат тази сума. То ако е дарение не би трябвало първо да е фиксирана сумата и второ не би трябвало да бъдем подсещани. Досега не сме видели на сайта на училището някакъв финансов отчет за парите, които са събрани, за парите, които са изразходени - за какво са изразходени, така че няма никакъв отчет.

Венета Арабска, родител: Моето впечатление е, че децата и родителите не получават внимание. На тях се гледа като на едни касички, които да бъдат източвани непрекъснато.

А там, където се дава някакъв отчет, се оказва, че сумите се използват за дофинансиране на бюджета на училището или детската градина.

Венета Арабска, родител: С тези средства се заплащат хонорарите на външни преподаватели, които идват и преподават в училището, при все че те получават заплата и би трябвало сами да покриват своите разходи. Заплащат се по 1600 лева за пране на килимчета. Обясниха ми, че това били килимите във фоайетата в самите училища. При все, че има работна ръка, която също получава заплата и, на която в задължението влиза точно чистотата в училище.
В социалните мрежи родителите спокойно говорят за проблема:
  • Всичко се представя за инициатива на родителите, но директорката, която присъства на всички родителски срещи е диригент на схемите. Отчет за събраните месечни „такси“ не ни се дава.
  • В детската градина на сина ми от родителите се плаща кабелната /за да гледат децата детски/ + интернет, който е необходим на градината, за да подава ежедневна информация до Информационната система.
  • За пореден път отказах да даря, след като миналата година не дадоха отчет за какво харчат парите ни, а стаите са в окаяно състояние, дъщеря ми за една седмица си скъса два панталона от стърчащи пирони. Имаше намеци от страна на класна, получих обаждане от дамата, представител на класа в настоятелството. Докога ще ни изнудват по този начин?
В училищата като причина да се събират средствата се изтъква подобряването на материалната база. Тази инициатива обаче е по желание на настоятелствата, които са неправителствени организации с нестопанска цел. Това ни обяснява директорът на 10-то училище Нели Филипова, за което също получихме сигнал, че даренията са със задължителен характер.Тя заяви, че от нас научава, че средства се събират по списък и се прави такъв дори и на тези, които не желаят да дарят. Обеща да направи провека и да ни информира за резултата от нея.

Дадохме списък на училищата и детските градини, за които имаме информация, че порочната практика продължава на началника на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева.

Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието в София: За тези сигнали, които вие ще ми предоставите това са 8 училища и 5 детски градини поне на този етап, ние ще сезираме СДВР.

Освен да подаде сигнал към Икономическа полиция, Ваня Кастрева обеща да извършат и проверка. Ще сигнализират и Столичната община за детските градини, които са на нейно пряко подчинение. Кастрева е категорична, че принуждаването на родители да даряват средства е злоупотреба със служебно положение и апелира чрез нас, тази практика да се прекрати.

Според нея, плащането на нерегламентирани такси е абсолютно недопустимо и в никакъв случай парите на родителите не трябва да се използват за дофинансиране на бюджета на образователните институции. Каза, че ако някъде има финансов недостиг, то разговорът трябва да се проведе с отговарящата за финансирането им страна, а не родителите да се превръщат в спонсори по неволя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще спре ли субсидията за детско-юношеската школа на Нефтохимик в Бургас?
Ще спре ли субсидията за детско-юношеската школа на "Нефтохимик" в Бургас?
Дисциплинарни обвинения за полицаите, крали гориво в Павликени
Дисциплинарни обвинения за полицаите, крали гориво в Павликени