Петима души загинаха, над 20 са ранени и още поне толкова са в неизвестност, след изригването на вулкан на Белия остров в Нова Зеландия. Според спасителните екипи, няма вероятност да бъдат открити повече оцелели. Огледите на острова по въздух не са показали признаци на живот в района на бедствието.

Белият остров е много красиво и популярно сред туристите място. В момента на изригване там има между 50 и 100 души. Бедствието е запечатано от десетки туристи, които са се разминали на косъм със смъртта.

Алине Мура, туристка от Бразилия: Случи се най-странното нещо в живота ни! Обикаляхме вулкана в продължение на час. 10 минути след като си тръгнахме, той изригна! Лодката се върна обратно, за да качи оцелелите. Не съм сигурна дали има такива...

Над час туристическото корабче изчаква оцелелите, които да откара на брега. Повечето са със сериозни наранявания, предимно изгряния. Част от тях са в критично състояние.

Алине Мура, туристка от Бразилия: Пред нас една лодка изгоря. Късметлии сме, че сме живи. Огромни късметлии. Всички си помагаха, всеки от нас правеше каквото може, за да съдейства на останалите.

Според новозеландските власти, няма почти никаква вероятност на острова да има още оцелели. Спасителни операции не могат да се провеждат, поради опасност от ново изригване. Полетите в района са забранени.

Белият остров е сред най-активните вулкани в Нова Зеландия, за последно изригва през 2016 г. През август там е поставен стар контейнер, който да послужи като убежище при подобно бедствие. Никой не знае дали има хора, успели да се скрият там.

5 жертви на изригналия вулкан в Нова Зеландия

5 жертви на изригналия вулкан в Нова Зеландия

В Нова Зеландия - изригването на вулкан отне живота на поне петима души, няколко остават в неизвестност. Спасени са 23-ма. Достъпът до острова, на кой...