COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Да се завърнеш в България с кауза

Какво е да се завърнеш от Страсбург към българските си корени. Вижте в репортажа вдъхновяваща история на момиче, което от две години се занимава с доброволческа дейност и помага на деца в неравностойно положение. Какво е нужно да си доброволец и защо е нужно да си помагаме, вижте в следващия репортаж.

от Ангелина Грозева, стажант
08:33, 23.04.2018 (обновена)
Чете се за: 02:14 мин.
У нас

Добротата и желанието да бъдеш полезен в родната си страна. С тези цели Габриела Пермол напуска европейското училище в Страсбург и се завръща в България.

Габриела Пермол- ученичка в Първа английска гимназия- 12. клас: "Майка ми е българка и исках поне за малко да видя родното си място и да знам откъде са корените ми. Преди две години започнах да доброволствам в сдружение "Дете и пространство". Исках по някакъв начин или да помагам на хората, или да се обучавам и затова намерихме с майка ми това сдружение, което и да ми помогне да разбирам хората, защото искам да стана психолог.".
Галина Йотова- управител на ЦНС за деца с увреждания- сдружение "Дете и пространство" "Имаме необходимост от повече хора да работят с тези деца, защото те имат нужда от подкрепа, навсякъде и във всичко. Доброволците правят много за нас."

Сдружение "Дете и пространство" стартира дейността си през 2006 г. Оттогава насам развива центрове в различни области на страната, които да подкрепят деца, чиито семейства нямат средства, за да ги отглеждат в подходящи условия, а това, което очаква Габриела всеки път, когато се насочи към децата, са протегнати ръце и сърца, жадни за обич.

Габриела Пермол- ученичка в Първа английска гимназия- 12. клас "Най-вече си играя с тях, понякога четем, те много обичат и да рисуват. Те са много усмихнати, макар че са преживели доста трудности и тепърва ще преживяват. Виждат смисъла в живота, макар че са малки, но вътре в себе си го намират и това ме мотивира."

След всяка следваща среща с децата Габриела е уверена, че имаме нужда да се радваме на малките неща, чисто по детски, колкото и да е труден животът ни.

Габриела Пермол- ученичка в Първа английска гимназия- 12-ти клас "Важно е да се развием като нация, като хора, да помагаме и да правим нещо за другите.Трябва да действаш, ако нещо не ти харесва, не трябва само да се оплакваш. Смятам, че трябва да има повече хора, които да доброволстват, всички казваме, че искаме да си помагаме, а когато наистина имаме възможност да помагаме, си намираме причини, че сме заети. "
Галина Йотова- управител на ЦНС за деца с увреждания- сдружение "Дете и пространство" "Тя е изключителен човек и се надявам да има повече такива хора като нея, защото тя е толкова млада, но вече знае какво иска. "

От спокойния дух в Страсбург към оживеното настроение в София. Този културен шок преживява Габриела, когато пристига в родната си България, но свиква с динамичния начин на живот в столицата и бързо навлиза в новата учебна система.

Габриела Пермол- ученичка в Първа английска гимназия- 12. клас "Във Франция учениците слушат учителите, има добър контакт, но тук предметите се учат на по-високо ниво, това е добре за мен, но и ми е малко трудно, иначе тук дисциплината е малко по-зле. Ако можеше да се срещнат дисциплината във Франция и обучението в България, щеше да бъде идеално."

Габриела успява да пренесе доброволческия дух на Франция към България и в своето училище- Първа английска гимназия. Като обединява своите връстници около каузата, да върнат усмивката на едно дете в неравностойно положение.

Габриела Пермол- ученичка в Първа английска гимназия- 12.клас: "Благотворителни дейности, с които искаме да съберем пари за определена кауза и създадохме идеята да организираме благотворителен концерт."
Галина Йотова- управител на ЦНС за деца с увреждания- сдружение "Дете и пространство" "Връщайки се обратно в България, тя се сеща за нас и реши да направи нещо по- голямо за събиране на средства за инвалидна количка."

Габриела ще пренесе добрината си и към- Великобритания. За да завърши образованието си и да се впусне в ново предизвикателство.

Габриела Пермол- ученичка в Първа английска гимназия- 12. клас "Искам да отида в университет във Великобритания, където със сигурност ще уча "Психология" и там ще търся да доброволствам и да помагам на хората.Ако човек много иска нещо, ще успее."

Габриела ще полети към мечтите си извън България, но смята да се завръща към родината и обещава, че винаги ще следва Платоновите думи - "бъди добър с хората, защото всеки, когото срещаш, води тежка битка".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов ще отговаря в НС по въпроси за толсистемата
Премиерът Борисов ще отговаря в НС по въпроси за толсистемата
Над 500 участници събра в Русе Българският географски фестивал
Над 500 участници събра в Русе Българският географски фестивал