НОВИНИ

Да си спомним за легендата на телевизията Никола Филипов

Днес си отиде една легенда - първият телевизионен говорител на България Никола Филипов. Той беше изключителна личност и голям професионалист.

bnt avatar logo
от БНТ
17:26, 17.05.2016
10373
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

Телевизионната история ще го помни, но загубата му ще остане наистина непрежалима за нас - неговите колеги. Той си тръгва от този свят на 86 години. 32 от тях преминаха в Българската национална телевизия. Беше завършил актьорско майсторство в театралната академия, но вместо на сцената започва кариера в радиото до 5 ноември 1959 година, когато телевизионният ефир на БНТ се превръща в негова съдба.

Пак той е човекът, прочел първата новинарска емисия под шапката на "По света и у нас". Няколко поколения деца го наричаха "чичко Филипов" заради приказките за "Педя човек - лакът брада", в които участваше заедно със Слава Рачева.


;

Никола Филипов влизаше в домовете ни, поздравяваше от малкия екран на всички празници и с него новите години започваха по-леко и светло. Защото притежаваше могъща харизма, беше умен и красив и камерата го обичаше. Беше и голям учител - щедро подаряваше знанията си на новите поколения говорители и екранни лица. Носител е на орден „Кирил и Методий" първа степен, почетен знак „Златен век" на Министерството на културата, удостоен е със званието „заслужил артист".

Приятел, учители, наставник, легенда или просто човек. Така Никола Филипов завинаги ще остане жив в спомените на своите колеги.

Мария Янакиева - бивш говорител в БНТ: "С Кольо сме започнали още от 60-та година. Тогава бях най-малката. От него съм се учила. После в телевизията. Това е един много топъл човек. Човек, който винаги ще помня с неговата искреност. Трудно ми е да кажа. Един чудесен колега. Никога няма да го забравя. Кольо, дано поемеш по един светъл път".
Вяра Анкова - генерален директор на БНТ: "Това беше една от най-големите легенди на Българската национална телевизия. Дори не мога да говоря за него в минало време. Спомням си за 50-ата годишнина когато той, може би това му беше последното влизане в БНТ, тогава той влезе в това студио. Погледна всички монитори и никога, никога няма да забравя погледа му. Това беше поглед на човек, който беше дълбоко свързан с БНТ. Просто се виждаше ясно неговата любов. Разбира се той ще остане в нас с един незабравим урок, който всички ние и всички бъдещи поколения, които работят в БНТ ,трябва винаги да помнят. И това е - за вас, за нас зрителят трябва да е бог.
;

През 2010 г. Никола Филипов получи най-престижната награда на Министерството на културата - медала "Златен век".

Можете да видите последното му интервю за БНТ тук

Вижте видеопортрет на Никола Филипов в предаването "55 години от вашия живот: 1959"

Почина Никола Филипов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нападнаха руския опозиционен лидер Алексей Навални и негови съмишленици
Нападнаха руския опозиционен лидер Алексей Навални и негови съмишленици
Александър Велев е новият генерален директор на БНР
Александър Велев е новият генерален директор на БНР