COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Дадоха на съд бившия кмет на Хасково Георги Иванов

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в Окръжен съд-Хасково обвинителен акт срещу Георги Иванов за това, че в качеството си на длъжностно лице – кмет на община Хасково, противозаконно е дал разрешение за разрушаване на културна ценност, като е последвало престъпление, съобщиха от прокуратурата.

от БГНЕС
16:20, 15.06.2016
Чете се за: 01:15 мин.
У нас
Дадоха на съд бившия кмет на Хасково Георги Иванов

Обвиняемият Георги Иванов е предаден на съд за това, че на 14 май 2015 г. в нарушение на разпоредбите на Закона за устройство не територията и Закона за културното наследство е издал заповед, с която е наредил да бъде премахната сградата на бившия Хасковски затвор, намираща се в гр. Хасково на ул. „Дунав“, със застроена площ 417 кв.м., построена през 1892 г. и обявена за паметник на културата с историческо значение, със статут на историческа недвижима културна ценност, категория „национално значение“. Сградата е била включена в Списък на историческите паметници в Хасковски окръг, обнародван в Държавен вестник, брой 36 от 1970 г. Разрешението за нейното разрушаване Иванов е дал в качеството си на кмет на гр. Хасково.

На 24 юли 2015 г. в дежурната на РУ на МВР-Хасково е постъпил сигнал за разрушаване на сградата на бившия Хасковски затвор. С извършване на оглед на местопроизшествието на същата дата е било образувано досъдебно производство.

Сградата на бившия Хасковски затвор е била построена през 1892 г. за нуждите на затворното дело на Княжество България. През втората половина на 50-те години на миналия век затворът е бил закрит и през 1976 г. част от комплекса бил превърнат в музей, в който до 1990 г. е имало експозиция. До събарянето сградата е съществувала в оригиналния си вид. В Списъка на паметници на културата е записано, че реставрация на „Затвора гр. Хасково“ е извършена през 1975 г. Правото за безвъзмездно ползване на имота е било прехвърлено на община Хасково през септември 2010 г. заради отпаднала нужда за ползване от Министерството на отбраната, което го е управлявало от 2008 г. Впоследствие в актовите книги имотът бил вписан като частна общинска собственост. Въпреки това статутът на сградата не се е променил и тя е останала недвижима културна ценност с категория „национално значение“. Установено е, че заповедта от 14 май 2015 г. за разрушаването на сградата не е била съгласувана с Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство, както се изисква по Закона за културното наследство.

Разпитан в хода на досъдебното производство, Георги Иванов не се е признал за виновен. Предвиденото по закон наказание по повдигнатото обвинение е от една до шест години лишаване от свобода, глоба от 1000 до 5000 лева и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност.

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров разследването по делото е било възложено на Окръжна прокуратура-Пловдив и се е извършило от следователи от Окръжен следствен отдел към същата прокуратура.

Топ 24
Най-четени
Южна Корея е най-голямото огнище на зараза с коронавируса след Китай
Южна Корея е най-голямото огнище на зараза с коронавируса след Китай
Що е то да къмпингуваш на Карадере? (СНИМКИ)
Що е то да къмпингуваш на "Карадере"? (СНИМКИ)