НОВИНИ

Дамски оркестър от Афганистан плени сърцата на португалците

"Зохра" - така се нарича оркестър, в който свирят... само жени. И това нямаше да е толкова изненадващо, ако всички те не бяха от Афганистан. Дамите за първи път участват на младежки музикален фестивал в Португалия. При това въпреки протестите на родителите си.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
10:42, 05.10.2018
Чете се за: 00:43 мин.
Още

Те са в Португалия за първи път, много от тях за първи път напускат Афганистан. Води ги само безграничната любов към музиката. "Зохра" е изцяло дамски оркестър. В него свирят 25 дами на възраст от 12 до 20 години. Формацията включва както класически, така и традиционни инструменти. Момичетата се обучават в специално музикално училище в родината си. И това е истинско предизвикателство.

Ахнад Сармаст, основател на училището: "По времето на талибаните музиката беше забранена. Хората не можеха да изучават музика, беше им забранено да свирят, да слушат. За последните 40 години война в Афганистан много музиканти починаха или емигрираха. В резултат на това афганистанската традиционна музика е на ръба на оцеляването."

Често пъти страстта на девойките ги изправя срещу семействата им.

Мадина Саруари, музикант: "Имам много проблеми - със семейството си, с други хора. . . . Защото и майка ми има проблеми. Казва, че не трябва да ходя в музикално училище, защото това не е добре за момиче, особено за мюсюлманка като мен."

Въпреки всички трудности и ръководството на учебно заведение и момичетата са решени да отстояват позициите си и любовта към нотите.

Ахнад Сармаст: "Работим много за равнопоставеността между половете в Афганистан. Бихме искали да използваме и музиката като инструмент за овластяване на момичетата и жените в страната."

А "Зохра" се превърна в любим оркестър на посетителите на музикалния фестивал в Лисабон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тойота изтегля 2,4 милиона хибридни коли в цял свят
Тойота изтегля 2,4 милиона хибридни коли в цял свят
​Архиепископ Йероним отмени срещата си с Вселенския патриарх Вартоломей в Атина
​Архиепископ Йероним отмени срещата си с Вселенския патриарх Вартоломей в Атина