НОВИНИ

Дамян Илиев за чумата по свинете: Основната опасност са задните дворове

Основната опасност за разпространение на Африканската чума по свинете са задните дворове. Домашните прасета се пускат по улицата, до бунищата, където ходят дивите прасета и заразата се предава. Това обясни в Сутрешния блок на БНТ изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните Дамян Илиев.

bnt avatar logo
от БНТ
08:42, 30.07.2019
Чете се за: 00:33 мин.
У нас
Дамян Илиев, изпълнителен директор на БАБХ: Трябва да се свикне с това, че ако има заболели в заден двор, в 20-километровите зони, опасността за индустриалните ферми е изключително висока.

Илиев посочи, че основните усилия сега са заразата да не стигне до големите свинеферми.

Дамян Илиев, изпълнителен директор на БАБХ: Опитваме се да не допуснем вируса в индустрията, защото влязъл в търговската мрежа, опаковките на такова месо се превръщат в нещото, което го пренася.

Директорът на БАБХ обясни, че поставянето във фризери на месото на вече заразени животни не е решение, тъй като вирусът е много устойчив и може да издържи около година при замразяване.

Дамян Илиев, изпълнителен директор на БАБХ: Съветваме стопаните да ги сваряват. Здраво варене, висока температура. Това може да гарантира, че самия продукт няма опасния вирус в себе си. Но продължава рискът за опаковката.

Той съобщи, че инкубационния период за вируса на Африканска чума по свинете е от 1 седмица до 10 дни, през който заразените животни не проявяват симптоми.




Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В столичния квартал Лагера сами си направиха спортни площадки
В столичния квартал "Лагера" сами си направиха спортни площадки
Договорът за купуването на самолети F-16 е публикуван в Държавен вестник
Договорът за купуването на самолети F-16 е публикуван в "Държавен вестник"