НОВИНИ

Данаил Кирилов: Най-либералният режим за гласуване в чужбина е българският

Председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов заяви, че електронното дистанционно гласуване ще е факт до две години. В студиото на "Денят започва" той поясни, че не се притеснява от факта, че президентът е сезирал Конституционния съд заради промените в Изборния кодекс и даде пример как останалите европейски страни са решили проблема с гласуването в чужбина.

bnt avatar logo
от БНТ
18:36, 26.05.2016
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

"Електронното дистанционно гласуване ще го доживеем и ще го практикуваме, и то в рамките на до две години", заяви председателят на правната комисия в парламента. Той обаче е скептичен по отношение на гласуването по пощата, защото имаме изключително консервативна Конституция, която задължава да се гарантира тайната на вота. За съжаление пощенската комуникация не гарантира тайната на вота и създава достатъчно съмнения, че вотът може да бъде персонализиран за втори път или манипулиран.

При всички положения дебатът с гласуването по пощата не е затворен, но е необходимо да има становище на Конституционния съд.

Що се отнася за това, че президентът е сезирал конституционния съд заради промените в Изборния кодекс заради сексциите в чужбина, Кирилов заяви, че в правната комисия на парламента не се притесняват от конституционен контрол, даже го желаят.

"Надявам се да извървим пътя до край, за да може да няма никакво съмнение в избирателя, гражданите, хората, за това, че правото, което ще се приложи е конституциосъобразно."

Той разясни подробности около новите внесени текстове за гласуването на българите в чужбина, като каза, че са необходими 60 заявления, за да се открие секция.

"При това секция може да се открие и в населеното място, в което има и дипломатическо и консулско представителство. Това трябва да стане ясно и заради казуса "Лондон", където имаше опасения, че не могат да се приемат всички желаещи да гласуват", каза Кирилов.

Остава числото до 35 секции, което е възприето за всички държави по света.

Кирилов уточни, че Дирекция "Законодателство" на НС е пуснала заявка до 28-те европейски държави, за да се изясни, доколко те допускат гласуване извън територията си. Част от отговорите са получини и те сочат, че реално най-либералният режим за гласуване в чужбина е българският.

Според отговорите Австрия, Холадния, Обединеното кралство, Италия и Испания не предвиждан образуване на избирателни секции в дипломатически и консулски представителства, а се гласува по пощата или чрез пълномощно.

За Ирландия и Дания в чужбина не могат да гласуват освен диполомати, военнослужещи и лица, които се обучават и лекуват в друга държава. В Швеция може да се гласува само в дипломатическите и консулски представителства и по пощата. Франция и Хърватска позволява гласуване само в дипломатическите представителства, в Словакия - гласуват само гражданите, които по време на вота са в чужбина.

Вижте още от разговора в студиото във видеото:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Моряшки истории с премиера във Варна
"Моряшки истории" с премиера във Варна
Нивото на Стара река спада. Казанлък се размина с бедственото положение
Нивото на Стара река спада. Казанлък се размина с бедственото положение