НОВИНИ

Данаил Кирилов: Поправките в Наказателния кодекс са навременни

След поредицата изключително тежки престъпления от това лято, отново се повдигна въпросът дали съкратено съдебно производство дава необходимата справедливост. Политическите партии - и ГЕРБ, и БСП, и Обединени патриоти вече заявиха, че ще предложат промени в Наказателния кодекс, с които ще поискат съкратения процес да не важи за най-тежките престъпления. Закъсняха ли обаче тези поправки и как всъщност ще се прави разликата от тук нататък? Гост по темата в студиото на Сутрешния блок на БНТ беше министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

bnt avatar logo
от БНТ
09:03, 09.09.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас
Данаил Кирилов, министър на правосъдието: В нашия законопроект, който внесохме в четвъртък, сме дали конкретни отговори на тези въпроси. Смятаме, че те по никакъв начин няма да затруднят правоприлагането. Два са критериите, които сме посочили в нашето предложение за промяна на чл. 58а от Наказателния кодекс. Подчертавам, че това е нашата разлика спрямо другите законопроекти, които предлагат изменение на Наказателно-процесуалния кодекс. Първата е обективна - по отношение на вида престъпление. В предложението са визирани четири групи престъпни деяния - тежка телесна повреда, убийство, блудство и изнасилване.

Правосъдният министър поясни, че в тези случаи също може да има съкратено производство, но се ограничава възможността да се редуцира наказанието.

Данаил Кирилов, министър на правосъдието: Сега възможността за редукция е с 1/3 размера на наказанието. Ние сме предложили съвсем примерно това да бъде не повече от 1/5, но изрично сме установили, че във всеки отделен случай съдът, който има правомощията в съдебното наказателно производство, определя конкретно дали се прилага този институт или не се прилага.

Решението на съда следва да бъде резултат от позицията и на прокуратурата, и на всички други участници в процеса, включително и на пострадалото лице или на неговите наследници, подчерта Кирилов.

Министърът на правосъдието бе категоричен, че ако не отпадне мониторинговият доклад върху България, ще си подаде оставката.

Данаил Кирилов, министър на правосъдието: Моята оставка е на масата, важното е да достигнем до един положителен резултат.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
38 години по-късно: Започват нови изследвания на каменната гора край Созопол
38 години по-късно: Започват нови изследвания на каменната гора край Созопол
БНТ на 60: Първа програма в 60 епизода - гледайте тази вечер от 22 ч!
"БНТ на 60": Първа програма в 60 епизода - гледайте тази вечер от 22 ч!