НОВИНИ

Даниел Митов: България е врата към Европа за Иран

България и Иран обсъдиха съвместни газови проекти - възможностите за пренос на ирански газ през България към Европа.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
19:30, 21.12.2015
Чете се за: 01:26 мин.
У нас

И днес продължава срещата на външния министър Даниел Митов в Техеран. Очакваното облекчаване на международните санкции срещу Иран ще отвори огромен потенциал във всички сфери на икономиката, политиката и културата.

За държава като Иран, очакваща скорошно облекчаване на дългогодишните международни санкции и с която стокообменът ни през годините е достигал понякога до 1 млрд. долара годишно, това първо посещение на български външен министър от 2002 година насам се оценява изключително високо.

Иран и България, заедно със страните от Европейския съюз биха могли да изградят нова карта на газовите коридори по маршрута, свързващ Европа и Азия - това каза пред Даниел Митов един от най-влиятелните министри в Иран - на транспорта и благоустройството Аббас Акхунди. Пред него българският първи дипломат разясни приоритетите на нашето правителство. За диверсификация на източниците на газ и строежа на нови магистрали и жп линии. Тези теми бяха във фокуса на вниманието и по време на официалните разговори на Митов с председателя на парламента Али Лариджани и с иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф.

Даниел Митов - министър на външните работи: "Като страна член на Европейски съюз, България е една от държавите, които географски се явяват естествена врата на Иран към Европа. Затова и за страната ни от гледна точка на енергийните проекти е много важно, че именно Иран е държавата, която би могла да играе централна роля в бъдещата диверсификация на доставките на газ за Европа".
д-р Мохамад Джавар Зариф - министър на външните работи на Иран: "Огромен потенциал за развитието на традиционно добрите българо-ирански отношения, които датират от близо 120 години, ще има транспортния коридор България-Черно море-Грузия, Армения - Азербайджан - Иран. Именно през него се надявам след отпадането на санкциите, сътрудничеството в енергийната сфера между нашите две страни да се задълбочи".

В епоха на войнстващ екстремизъм, огромна роля ще играе и развитието на двустранните отношения в сферата на културата и образованието, подчерта още министър Зариф.

Заедно с културния министър на Иран Али Джаннати, Даниел Митов подписа днес и 3-годишна програма между правителствата на България и Иран за обмен в областта на културата, науката, образованието, спорта и медиите. Като първа стъпка от нейното реално прилагане бе обсъдена възможността за откриване на специалност българистика в иранските университети.

18-милионен Техеран посрещна и изпраща със затворени училища и детски градини заради замърсяване на въздуха - многократно над допустимите норми и тежък смог, скриващ буквално за секунди иначе божествената гледка към планината Алборс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Горещ телефон за качеството на храните по празниците
Горещ телефон за качеството на храните по празниците
Над 660 души са загинали в катастрофи от началото на годината
Над 660 души са загинали в катастрофи от началото на годината