НОВИНИ

Даниел Митов за Кристалина Георгиева: Тежко, но необходимо решение

Имайки предвид предварителните, индикативни гласувания в ООН, правителството не смята, че негативната тенденция Ирина Бокова да губи позиции, няма да се промени. Така Даниел Митов защити решението на правителството след края на редовното правителствено заседание.

Александър Марков
от Александър Марков
19:08, 28.09.2016
Чете се за: 01:06 мин.
У нас
Даниел Митов, министър на външните работи: След проведени консултации българското правителство взе много отговорно и ясно решение, че трябва да дадем шанс на кандидат, който в крайна сметка се ползва със сериозно доверие - г-жа Кристалина Георгиева, и има шанса да се пребори за поста генерален секретар на ООН.

Въпреки че в ООН няма оформен консенсус, по думите на Митов, правителството трябва да даде още един шанс на България и на страните от Източноевропейската група да излъчат успешен такъв. В лицето на Кристалина Георгиева кабинетът виждал такъв успешен кандидат.

Даниел Митов, министър на външните работи: Г-жа Георгиева има своя опит, тя години е човек, който се занимава с международна дейност и контакти, тя има дипломатически опит, може да не е била професионален дипломат, но е била вицепрезидент на СБ, два пъти комисар, човек с огромна разпознаваемост в света, водила е преговори, практически е вършила дипломатическа международна дейност.

Митов отрече да е лобирал против кандидатурата на Бокова.

Даниел Митов, министър на външните работи: Всички спекулации, които се появиха по медиите, че аз съм се обаждал на някого, на външни министри, на държави членки на СС, за да им обяснявам кой ще бъде сменян и кой не - са лъжи. Който твърди такова нещо, е лъжец.

На въпрос, има ли Кристалина Георгиева шансове да спечели гласа на Русия, предвид факта, че Георгиева е еврокомисар, а ЕС наложи санкции на Русия, Митов отговори, че не вижда проблем в това.

Даниел Митов, министър на външните работи: Не ЕК, а Европейският съвет е наложил санкции на Русия. Не смятам изобщо за какъвто и да било проблем или какъвто и да било факт, че г-жа Кристалина Георгиева е европейски комисар. Тя е дълбоко уважаван човек навсякъде по света, ние сме в постоянен контакт с всички държави - постоянни, непостоянни членки на СС, както и с всички наши колеги от Източноевропейската група, направили сме своите консултации и сме взели това решение на базата на реалността.

Митов беше категоричен, че оттук нататък българската кандидатура е ясна и правителството ще работи с пълни сили за нея.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЖП спирка Марикостиново - вече с осветление
ЖП спирка Марикостиново - вече с осветление
Антимафиоти разбиха международна група за производство на фалшиви цигари
Антимафиоти разбиха международна група за производство на фалшиви цигари