НОВИНИ

Даниел Вълчев: В България трайно се настани един олигархичен модел

Приетият на първо четене антикорупционен законопроект засяга само единия аспект на борба с корупцията - контролиране на личното имущество на хората, които са в корупционен риск. Това коментира в "Още от деня" Даниел Вълчев, бивш вицепремиер и член на Националния координационен съвет на Реформаторския блок. Според него усилията трябва да се насочат към борба с корупция в правоохранителните органи. Ако там има корупция, то всичко друго няма смисъл.

bnt avatar logo
от БНТ
19:51, 27.10.2017
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Според него борбата с корупцията трябва да се води на три равнища. Първият аспект е да се търсят тесните места или където се разпределят парите. На второ е установяването на високи стандарти за почтеност. Едва на трето място е контролът върху имуществото, подчерта проф. Даниел Вълчев.

По думите му, ако наистина искаме в България да се борим с корупцията, трябва да си дадем сметка за две неща.

Даниел Вълчев: Първо - народопсихологията, която ние всички носим. Българинът има неуважение към реда и невяра в институциите... Ние като хора сме склонни да заобиколим правилата и да минем отпред, това е факт... Другият и по-тежък проблем е свързан с това, че в България трайно се настани един олигархичен модел. Независимо кой е на власт този модел по някакъв начин се възпроизвежда - тоест има икономическа власт, която напоследък минава през медийна власт и се вкоренява в политическата власт. Този триъгълник много трудно може да се разбие, обясни юристът.

Проблемът в България не е, че въобще има корупция, а че това е явление, с което сме свикнали, каза още Вълчев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължават нарушенията по време на санирането на блокове в Благоевград
Продължават нарушенията по време на санирането на блокове в Благоевград
Йотингер: ЕС ще загуби до 15 млрд. евро след Брекзит
Йотингер: ЕС ще загуби до 15 млрд. евро след Брекзит