COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Даниел Вълчев очаква вето на президента за промените в Избирателния кодекс

Проф. Даниел Вълчев коментира като вероятно президентът Румен Радев да наложи вето на последните промени в Избирателния кодекс. В предаването "Денят започва" с Георги Любенов той посочи, че основните проблеми на българските избори са манипулирания вот и подмяната на изборни резултати.

от БНТ
10:14, 17.02.2019
Чете се за: 00:32 мин.
У нас
Даниел Вълчев: Двата големи проблема в българските избори са технологичния вот и откраднатия вот.

Според юриста Според избирателната активност у нас не е ниска, но проблемът с мъртвите души в избирателните списъци, прави нещата да изглеждат така. Вълчев смята, че избирателната система също не проблем, тъй като "идеална система за отчитане няма".

Той обаче посочи, че възможностите за въздействие на избирателите и липсата на контрол при преброяването на гласовете в малките населени места, могат да се отразяват на окончателните резултати.

Даниел Вълчев: Не е възможно да се откраднат цели избори, но ако нещата са на кантар, може сериозно да се повлияе.

Юристът коментира като "неуважение към хората" повишаване на прага на преференциите. Според него то е резултат от липсата на доверие от страна на политическия елит към възможността на избирателите да вземат решения.

Вълчев коментира, че в последните поправки проблемни са и решенията за намаляване на мнозинствата в ЦИК за вземане на решения, както и ограничаване на обжалваемостта на актовете на избирателните комисии.


Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Председателят на македонския парламент идва у нас за гласуването на Протокола
Председателят на македонския парламент идва у нас за гласуването на Протокола
Таско Ерменков: Битката за Избирателния кодекс я загуби демокрацията
Таско Ерменков: Битката за Избирателния кодекс я загуби демокрацията