НОВИНИ

Даниела Дариткова: Където има достатъчно легла, няма да се откриват нови болници

На брифинг в Народното събрание изяснихме позицията по диалога с майките на деца с увреждания. На срещите с тях възприехме много от идеите им. Наистина не разбрах ескалацията на напрежението, по пътя на диалога е добре да търсим решенията. Това заяви в "Още от деня" председателят на комисията по здравеопазване в НС Даниела Дариткова.

bnt avatar logo
от БНТ
18:51, 12.06.2018
Чете се за: 00:34 мин.
Още
Даниела Дариткова, ГЕРБ: Смисълът на Националната здравна карта е да се посочат потребностите от лекари, медицински сестри, болнични структури и легла. За съжаление имаме модел на здравеопазване, който се е развил неефективно по съотношение болнична и извънболнична помощ. При нас болните се лекуват основно в болници, което е неефективно. Сега ще е ясно, където има достатъчно легла, няма да се откриват нови лечебни заведения.

По думите ѝ регионите в страната, където има малко повече от необходимите легла, са малко. Използваемостта на наличния фонд за миналата година е около 64%, а през 2017 г. е премината психологическата граница от 2 млн. броя хоспитализации, като достигат 2 450 000.

Даниела Дариткова: Надявам се, че процедурата за Националната здравна карта е изпълнена коректно, за да не бъде атакувана в съда. Работа на съсловната организация е да говори за квалификацията на лекарите.

Ако търсим баланс, здравноосигурителният модел ще отговори на всички предизвикателства. Системата трябва да отговори финансово ефективно на очакванията. Усилията трябва да бъдат в посока профилактика, каза още Даниела Дариткова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Още от деня - скритите послания след срещата между Тръмп и Ким Чен-ун
В "Още от деня" - скритите послания след срещата между Тръмп и Ким Чен-ун
Президентът Румен Радев: Мнозинството нулира модернизацията на армията
Президентът Румен Радев: Мнозинството нулира модернизацията на армията