НОВИНИ

Как в Дания се опитват да спасят пчелите?

Проблемът с измирането на пчелите съществува вече години наред. Различните държави предприемат мерки за овладяване на тази тенденция. Вижте как в Дания се опитват да решат проблема.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:00, 12.07.2019
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Ребилд, Дания. Общината се състои от няколко градчета, с общо население от около 29 хиляди души. От няколко години тук работи програма, чиято цел е привличане на повече пчели и други насекоми.

Торбен Андресен, жител на Ребилд: От една страна това е тенденция в обществото - опазване на биоразнообразието и климата. От друга - това наистина е много важно за мен самия.

А инициативите не са сложни, не изискват много време и усилия, а и са по джоба на всички. Изследвания са установили, че твърде стриктното поддържане на зелените площи отблъсква насекомите. Ето защо тук не бързат с косенето на тревата. А когато все пак тя стане твърде висока, не използват електрически уреди, а се коси на ръка - с коси.

Мария Рьомерт Гердинг, Датска асоциация за опазване на природата: Проблемът е огромен! Броят на опрашителите и дивите насекоми сериозно намалява.

Природозащитниците са убедени, че дори действията на отделни хора ще спомогнат за опазване и увеличаване на популацията на пчелите и останали важни насекоми. В местните градински центрове се забелязва увеличаване на търсенето на растения, които привличат жужащите създания и пеперудите. За местните хора това е кауза, но им позволява да общуват пълноценно и да откриват други свои общи интереси.

Катя Петерсен, жител на Ребилд: Направихме леха с еко семена и на пчелите много им харесва. При цъфтеж идват много пчели.
Хелене Нюберг Томпсън, жител на Ребилд: Имаме общи интереси, правим нещо за опазване на планетата и природата. Така откриваме и други неща, които ни свързват.

А доказателство, че проектът е успешен са данните от проучване на местна компания, които показва леко увеличаване на броя на пчелите в района.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Американците няма да отговарят на въпрос за гражданството си в преброяването
Американците няма да отговарят на въпрос за гражданството си в преброяването
Борисов: Надявам се да издигнем отношенията си с Китай на по-високо ниво
Борисов: Надявам се да издигнем отношенията си с Китай на по-високо ниво