НОВИНИ

Дания разбуни духовете със спорни предложения срещу бежанците

Правителството на страната ще обсъди дали да въведе задължително свинско месо в менюто в училищните столове.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
14:36, 24.01.2016
Чете се за: 01:06 мин.
По света

Отнемането от бежанците на вещи на стойност повече от 750 евро е едно от предложенията, с които Дания разбуни духовете около бежанците. Обяснението е, че аналогично на местните, които не могат да получават помощи, освен, ако не са социално слаби, бежанците също следва да заплатят по някакъв начин за престоя си. Появиха се обаче идеи и за други забрани.
Подобно на много други европейки, млади датчанки съобщават за неприятни инциденти в малките часове на нощта, предизвикани от имигранти. Няколко нощни клуба в страната въведоха забрана за достъп на хора, които не говорят датски, френски или английски. Обяснението е, че няма как да бъдат допускани посетители, с които комуникацията е невъзможна.

;
Ян Таулберйег, собственик на нощен клуб в Копенхаген: Те не спазват дистанция с момичетата, обграждат ги, докато танцуват, някои дори си позволяват да ги докосват против волята им.
Катрине Кубструп, потърпевша: Хващат те и те карат да танцуваш с тях, не приемат "не" за отговор.

Засега новите правила не са предизвиквали проблем в това заведение. Тези, на които е бил отказан достъп, са си тръгнали, без да създават напрежение. На други места обаче се е стигало до скандали между охраната и бежанци.


Халил Хюсеин, бежанец от Сирия: Тук е различно - жените работят, излизат, ходят на училище... правят, каквото си искат. При нас не е така и някои момчета не могат да го разберат.

Едно предложение обаче предизвика много силен отзвук - правителството трябва да обсъди дали да въведе задължително свинско месо в менюто в училищните столове. Това, че подобна тема изобщо се обсъжда, предизвика недоумение както сред бежанците, така и сред датчаните.

Някои го възприемат като провокация към мюсюлманите, чиято религия забранява консумацията на свинско. Други пък я определиха като нелепа и заявиха, че всеки е свободен да яде, каквото намери за добре. Посланието на самото предложение обаче е ясно - или се съобразяваш с културата на страната, в която си дошъл, или си тръгваш. Послание, което предизвиква остри критики от тези, които са за политически коректното говорене.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Търси се: момчето-фен на Меси
Търси се: момчето-фен на Меси
Бежанци се опитаха да превземат ферибот на пристанището в Кале
Бежанци се опитаха да превземат ферибот на пристанището в Кале