НОВИНИ

Дарения обогатяват колекцията на Националния исторически музей

Златно колие, седем глави от мраморни статуетки, евангелие и богослужебни книги са сред най-новите дарения в Националния исторически музей. Всяко от тях е с различна стойност за историята на България и е изключително ценно за музея. Дарителите са частни лица и повечето от тях държат да останат анонимни.

Боряна Благоева
от Боряна Благоева
10:35, 29.01.2017
Чете се за: 01:12 мин.
Още

Едно от най-красивите придобивки на Националния исторически музей е златно колие със скъпоценни камъни, принадлежало на дама, живяла през VI век. В тази епоха жените не са заемали обществени длъжности и не са притежавали собствени средства, не са можели да си купят нещо толкова скъпо. Това кара учените да мислят, че колието и обиците са подарък от влюбен мъж.

проф. д-р Божидар Димитров - директор на Националния исторически музей:
Някой много я е обичал, само тогава се даряват такива скъпи неща, когато обичаш много една жена и искаш да я спечелиш и да я задържиш. И ние мъжете от 21-и век не се различаваме от тези от 6-и век.
;

Седем глави от мраморни статуетки са последното дарение за музея от Боян Радев. Двукратният олимпийски шампион по класическа борба има собствена зала в музея и неговата колекция е първата, издадена в книга. Той е завещал на музея всичките си ордени и медали, както и римска каменна пластика и икони. Но с това неговият неизчерпаем ентусиазъм да дарява не стихва.

проф. д-р Божидар Димитров - директор на Националния исторически музей:
Стигали сме до там да му кажа: "Бояне, стига!" Аз съм отивал за едно нещо при него да ми дари и съм се връщал с 13.
;

А последното дарение, на което се радва музеят тази седмица, са две ценни книги: Евангелие на близо 400 години и богослужебна книга от средата на XIX век. Евангелието е издадено във Вилнюс.

Не е известно как е стигнало до България. Знаем, че през XVI-XVII и дори XVIII век има голямо търсене на богослужебни книги, защото книгопечатането е забранено в Османската империя. Евангелието и ирмология са дарени на музея от Пенка Драгнева по желание на свещеник от село Войнежа, край Велико Търново.

доц. Нина Вутова - уредник в Националния исторически музеи:
Изданието е на кирилица, църковно-славянски език и наистина представлява огромна рядкост, защото до този момент не съм открила друг екземпляр от това издание.
проф. д-р Божидар Димитров - директор на Националния исторически музей:
Това може би е едно от най-хубавите им издания и проверих в Народната библиотека, те нямат такова.
;

Евангелието ще влезе в постоянната експозиция на музея след като бъде проучено и реставрирано.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кризисен център за хора, пострадали от домашно насилие във Велико Търново
Кризисен център за хора, пострадали от домашно насилие във Велико Търново
Съдят пловдивчанка за вече платена сметка за парно
Съдят пловдивчанка за вече платена сметка за парно